DUGOROČNA PROGNOZA Evo kakva nas zima čeka i kada bi moglo biti snijega

Prema riječima našeg meteorologa Kristijana Paljara odbrojili smo posljednje sate klimatološke jeseni 2018. godine. Danas 1. prosinca “došla“ nam je klimatološka zima 2018/2019. godine, “najhladniji dio godine”. Kalendarski i astronomski zima 2018/2019. godine “dolazi“ 21. prosinca u 23:22 sati. A sada, kakvo nas vrijeme čeka ove zime?

Gledajući zimu, općenito sva tri mjeseca zajedno prosinac, siječanj i veljaču, temperature zraka očekujemo toplije u odnosu na višegodišnji prosjek (1961.-1990.), od +0,5°C do +1,5°C. Naravno da su izgledni periodi hladnijeg vremena, tj. temperatura zraka nižih od višegodišnjih prosječnih vrijednosti, na kraći i duži vremenski period, tjedan možda i mjesec. Najveća vjerojatnost hladnijeg vremenskog perioda je sredinom i krajem zime. Tko zna, možda se temperature zraka spuste ispod -15°C tijekom jutra. Početak zime trebalo bi obilježiti pozitivno temperaturno odstupanje. Sredinom i krajem izgledni su valovi hladnoće „polarni vorteks ili strawarming“. Vjerojatnost ponavljanja vrlo hladnog siječnja 2017. godine je umjerena.

OBORINE?

Ove sezone očekujemo prosječnu ili oborinama aktivniju zimu u odnosu na višegodišnji prosjek (1961.-1990.). Vjerojatnost oborinama aktivnijeg vremenskog perioda je sredinom i krajem zimske sezone. Teško je precizirati tip i intenzitet padanja oborina na “duge staze“. Vrsta oborina osobito tijekom hladnog dijela godine ovisi o temperaturi zraka i to ne samo u nižim, nego i višim slojevima atmosfere. Hoće li biti kiše, susnježice, ledene kiše snijega itd.? Na to pitanje odgovor trenutno nitko ne može reći.

Ako se poklopi oborinama bogatiji vremenski period i temperaturama zraka “povoljnim“ za oborine obliku snijega, onda očekujemo “obilniji snijeg“ možda i više od 30 cm. Jedno je sigurno ova zima, u odnosu na lanjsku zimsku sezonu, trebala bi biti oborinama aktivnija. Lopate za snijeg ove zimske sezone vrlo vjerojatno ćemo trebati.

Radeći ovu “zimsku prognozu”, analizirali smo trenutni IRI, JAMSTEC, Sezonski ECMWF, Met Office… (www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content