HGK ŽK VIROVITICA Održana 13. Međunarodna konferencija o akvakulturi u Vukovaru

U Vukovaru je, 29. i 30. studenog, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, a u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Institutom „Ruđer Bošković“ u Zagrebu i Hrvatskom poljoprivredno-šumarskom savjetodavnom službom, održana 13. Međunarodna konferencija o akvakulturi: Suradnja proizvodnje i znanosti – temelj uspješnog održivog razvoja akvakulture.

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević je naglasio da je Hrvatska velika uvoznica hrane. Od 2012. godine do danas vanjskotrgovinski deficit povećao se sa 740 mil. € na više od milijardu eura, a u prvih osam mjeseci deficit se povećao za još 50 mil. €. U ribarstvu se bilježi suficit u robnoj razmjeni veći od 45 mil. €, u čemu znatan udio ima i izvoz akvakulture s 82 mil. € ili 45%.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura je istakao da akvakultura ima svjetlu budućnost, jer je nedostatak ribe na tržištu Europe, a nacionalni strateški plan akvakulture predviđa povećanje proizvodnje sa 17.000 tona na 24.000 tona ribe, pri čemu su važni znanje, kvaliteta i tehnologija.

Predsjednik Organizacijskog odbora Konferencije i direktor tvrtke Ribnjačarstvo Poljana Milan Božić je rekao da pokazatelji o proizvodnji slatkovodne ribe u Hrvatskoj pokazuju da je, prije 90-ih, proizvodnja bila između 10.000 i 15.000 tona, a sada je oko 2.500 tona i morat će proći određeno vrijeme da se ta proizvodnja oporavi.

Na Skupu su, eminentni stručnjaci iz zemlje i inozemstva, održali niz stručnih predavanja s aktualnim temama o sadašnjem stanju i utvrđivanju bitnih tehnoloških, gospodarskih i znanstvenih spoznaja i rješenja, nužnih za uspješan razvoj hrvatske akvakulture, te unaprjeđenju proizvodnje i učinkovitijem iskorištenju sredstava iz raspoloživih i budućih alokacija Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Na Konferenciji su, s područja Virovitičko-podravske županije, prisustvovali predstavnici PP Orahovica koji svojom ribnjačarskom proizvodnjom u 2017. godini, značajno participiraju na razini RH, a iz Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica direktor Milan Vanđura, kao jedan od pokretača ovog tradicionalnog susreta. (www.icv.hr, HGK ŽK Virovitica)