Kulturno-umjetničko društvo Virovitica izdalo knjigu u čast 30 godina pjesme, plesa i tradicije

Iza Kulturno-umjetničkog društva Virovitica 30 je godina čuvanja običaja, folklora i tradicije. U 30 godina skupili su brojna iskustva, priče, anegdote i stekli brojne prijatelje na gostovanjima širom Lijepe naše, ali i izvan njenih granica. Čitavu svoju priču odlučili su skupiti na jedno mjesto, u knjigu – 30 godina Kulturno-umjetničkog društva Virovitica, koju su javnosti predstavili u petak u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica. Predstavljanju knjige nazočio je i iskazao im podršku pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica.

– KUD je osnovan 1988. godine i do danas iza njega je 30 godina djelovanja u očuvanju kulturne baštine, pjesme, plesa i običaja. Do sada je kroz njega prošlo oko 200 članova, a danas folklorna sekcija broji 35 aktivnih članova te tamburaška sekcija 6 članova – rekao je Matija Gosler, predsjednik KUD-a, dodavši kako je ideja o knjizi stara više od godinu dana.

IMG 20181207 180831

-Zaista nam je trebalo dosta vremena da skupimo tih 30 godina i stavimo ih u jednu knjigu. Samo smo fotografije, kojih u knjizi ima preko 60, skupljali preko godinu dana – ističe M. Gosler. Knjigu su izdali pod pokroviteljstvom Grada Virovitice i iz vlastitih sredstava, a najzaslužniji za njezin izlazak na “svjetlo dana” su donedavni predsjednik KUD-a Branko Počić i koreograf Igor Juren.

– Oni su odradili najveći dio posla oko knjige i zaista smo presretni i ponosni što ju možemo predstaviti široj javnosti – rekao je M. Gosler.

IMG 20181207 184032

Na predstavljanju knjige sadašnji i bivši članovi prisjetili su se svojih početaka i doživljaja na nastupima i probama. Istaknuli su i velik problem s kojim se nose od svojih početaka, a to je nedostatak vlastitog prostora. Unatoč svim poteškoćama ovi “čuvari kulture” s osmjehom plešu i pjevaju i na mlađe generacije prenose bogatstvo tradicije.

Tako će biti i večeras (subota) u 19 sati u Kazalištu Virovitica gdje će KUD održati tradicionalnu 25. “Večer folklora, pjesme i običaja”. Uz domaćina nastupit će i KUD Preporod iz Dugog Sela, KUD Crkvari iz Crkvara te sastav Contesse iz Suhopolja. Kao čitavo njihovo djelovanje, cilj ovog tradicionalnog božićnog koncerta je promicanje kulturne baštine plesa, pjesme i narodnih nošnji Podravine i podravskog kraja. (www.icv.hr, ml; foto: M. Lukačić)
[g-gallery gid=”495639″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content