NOGOMETNI KLUB STARA BREZOVICA Vitomir Mrazović: “Za favorite u kupu često smo bili tvrd orah“

Ovo je priča o Nogometnom klubu Stara Brezovica koji je pretprošle subote u Mjesnom domu u Brezovici svečanim programom obilježio četrdeset godina osnutka.

Okupljeni su se prisjetili zgoda iz bogate prošlosti. Prigodnim plaketama i zahvalnicama nagrađeni su nekadašnji igrači, treneri i predsjednici. U veljači 1978. godine na čašici razgovora pred mjesnom trgovinom grupa mladića došla je na ideju da osnuju nogometni klub.

IMG 8746 Custom

OPĆINSKA LIGA

– Nekoliko naših mještana igralo je u Gradini, nekolicina je igrala za Rušane, dok dio njih nije aktivno igrao nogomet. Stoga smo osnovali Inicijativni odbor, koji je sve pripremio za osnutak kluba – prisjetio se jedan od članova tog odbora Vjekoslav Moslavac zvani Pepsi.

Klub pod imenom Viržinija osnovan je 24. veljače 1978. godine, a za prvog predsjednika izabran je Željko Moslavac. Već u jesen iste godine počelo se s natjecanjem u tadašnjoj 2. općinskoj ligi. Prvu je službenu utakmicu Viržinija odigrala u Jugovom Polju, a završila je podjelom bodova 1:1.

Igralište je napravljeno u centru sela. Zbog skučenosti, imalo je minimalne dimenzije za natjecanje. Nakon dvije godine izgrađeno je novo igralište, na današnjoj lokaciji.

IMG 8757 Custom

– Na prostoru gdje je danas nogometni teren, vadio se pijesak, stoga su se morale poravnati rupe koje su mjestimice bile duboke i više od tri metra. Organizirane su radne akcije, a novac smo prikupljali organizacijom zabava – rekao nam je današnji predsjednik kluba Josip Kuzman.

Najveći obol izgradnji svlačionica, klupskih prostorija i igrališta dao je najdugovječniji klupski predsjednik Vinko Brođanac, koji je dvanaest godina bio na čelu kluba. Do Domovinskog rata klub se natjecao u 2. općinskoj ligi, u kojoj je posljednje, predratne 1989. godine, osvojen naslov prvaka.

– Nakon završenog fakulteta, nepune dvije godine, igrao sam i bio trener u Brezovici. Bile su to godine pune entuzijazma. Svake sam nedjelje dolazio iz Virovitice i okupljao momčad prije utakmice – prisjetio se Vjekoslav Viljevac.

brezovica Custom

PRAVA KLAPA

Najveći sportski uspjeh klub je postigao 1992. godine u prvom Kup natjecanju u samostalnoj Hrvatskoj. Viržinija je u četvrtzavršnici pobijedila na svojem terenu PIK Mladost iz Suhopolja 1:0, a u poluzavršnici boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedili su Tehničar u Cabuni.

U finalu za Dan državnosti u Suhopolju snage su odmjerili Viržinija i Podgorje. Prvi je dio završio bez pogodaka. Na kraju je pobijedilo Podgorje 3:1. U finalu, u momčadi bili su: Josip Viljevac, Darko Viljevac, Dubravko Lukačević, Miroslav Ivančević, Goran Juhas, Zlatko Garaj, Željko Viljevac, Marin Viljevac, Marin Kuzman, Vitomir Mrazović, Ivan Šešet, Slaven Viljevac, Zvonko Smiljanić, Mladen Prtenjača, Ivan Gnand i Dubravko Kuzman. Zgoditak za Brezovčane postigao je Marin Kuzman. Ekipu su vodili Vjekoslav Moslavac i Josip Kuzman.

– Tih smo godina u kupu često znali iznenaditi favorite koji su imali jače sastave od nas. Bili smo prava klapa. Jedne sezone Pitomača nas je jedva pobijedila na svojem terenu 3:2, iako su u svojem sastavu imali igrače s prvoligaškom reputacijom – Antona Pranjića i Stipu Rebića. Stvorili smo niz prilika, ali nismo ih sve uspjeli realizirati – svojih igračkih dana prisjetio se Vitomir Mrazović.

IMG 8794 Custom

PREBRODILI KRIZU

U posljednjih tridesetak godina klub se natječe u 2. ili 3. županijskoj ligi. Nakon imena Viržinija, jedno vrijeme zvao se BNK, a posljednjih godina nosi ime Stara Brezovica.

U klubu su posebice ponosni na sudjelovanje u natjecanjima u svih četrdeset godina postojanja.

– Najveću krizu prebrodili smo prošle zime, kada nas je napustilo šest igrača, ali aktiviranjem nekoliko bivših igrača uspjeli smo se održati u natjecanju. To smo prebrodili. Stabilizirali smo igrački kadar i vjerujem u nastavak uspješnog rada i u idućim desetljećima – zaključio je predsjednik Josip Kuzman.

(www.icv.hr, mš, foto: M. Šolc, arhiva Virovitičkog lista)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content