Policija upozorava na loše stanje u prometu: Stradava previše pješaka, petero ozlijeđenih samo u studenom

Od početka ove godine svjedoci smo da je previše stradalih pješaka u prometu na području Virovitičko-podravske županije. Kako bi upozorili na taj problem, PU virovitičko-podravska izvjestila je o točnim brojkama vezanima uz stradanja pješaka u prometnim nesrećama. Naime, kako tvrde na području ove Policijske uprave u ovoj godinu u prometnim nesrećama sudjelovalo 25 pješaka, od kojih su dva poginula, pet je teško ozlijeđeno i 16 je lako ozlijeđeno.

Prošli je mjesec bio izuzetno loš što se tiče statistika jer su dva su pješaka teško ozlijeđena i tri lako samo u 30 dana. Loše stanje sigurnosti nastavljeno je i ovoga mjeseca jer su jedini oni teško ozlijeđeni, a dva od ukupno četiri lakše ozlijeđene osobe bili su pješaci.

– U čak šest od ukupno osam prometnih nesreća tijekom studenog i prosinca pješaci su nastradali na obilježenom pješačkom prijelazu, od kojih se 5 prometnih nesreća dogodilo na ulicama u Virovitici i jedna u Slatini. U Virovitici su posebno ugroženi bili pješački prijelaz u Ulici Josipa Juraja Strossmayera ispred kućnog broja 77 i pješački prijelaz u Ulici Antuna Mihanovića ispred Glazbene škole Jan Vlašimsky na kojima su se dogodile po dvije prometne nesreće s nastradalim pješacima – upozoravaju iz policije.

Svi nastradali pješaci su bili djeca ili osobe starije od 50 godina i sve su prometne nesreće uzrokovali vozači motornih vozila, dok su uzroci naleta bili različiti. Najčešće je bilo riječ o prebrzoj vožnji i zakašnjelom uočavanju opasnosti, nepropisnom uključivanju u promet te nepoštivanju prednosti prolaska.

– Pješaci su tijekom studenog i prosinca daleko najviše stradavali utorkom i srijedom, u vremenu od 15 do 19 sati, dakle u poslijepodnevnim i večernjim satima kada je promet pojačan, a uvjeti vidljivosti smanjeni – tvrde iz policije te pozivaju vozače na povećani oprez u prometu, poštivanje svih prometnih pravila i prometnih propisa, a posebno poštivanje prava pješaka i biciklista kao posebno ugroženih kategorija sudionika u prometu.

– U tom smislu se vozači podsjećaju na obaveze prema pješacima, kao što su poštivanje pravila prednosti prolaska pješaka, posebno na obilježenim pješačkim prijelazima, i povećani oprez prilikom vožnje pokraj pješaka koji su prisiljeni kretati se uz rub kolnika jer uz cestu nema izgrađenog nogostupa – ističu iz policije, a upozoravaju i pješake.

– Isto tako se upućuju i pješaci na ponašanje u prometu u potpunosti u skladu s prometnim propisima, odnosno korištenje pješačkih prijelaza za prelazak kolnika, prelazak ceste na zeleno svjetlo na semaforiziranim križanjima, korištenje nogostupa na svim dionicama ceste gdje su izgrađeni i korištenje odjeće s reflektirajućim dijelovima noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, koji u ovo doba godine traju tjekom cijeloga dana – poručuju iz policije, ističući kako pješaci povećanim oprezom prilikom sudjelovanja u prometu mogu u znatnoj mjeri doprinjeti vlastitoj sigurnosti

– Pješacima se savjetuje detaljna provjera prometne situacije i prelazak ceste na obilježenom pješačkom prijelazu ili izvan njega tek kada se uvjere da to mogu učiniti na siguran način, a ne ustrajanje na ostvarivanju svog prava prednosti prolaska na obilježenom pješačkom prijelazu, jer smo vrlo često svjedoci niske razine prometne kulture pojedinih sudionika u prometu, a pješaci su najranjiviji sudionici u prometu, sudionici u prometu koji u prometnim nesrećama gotovo uvijek stradavaju i posljedice prometnih nesreća u kojima oni sudjeluju su najteže – ističu iz policije dodavši kako će prema svim sudionicima u prometu koji se ne budu ponašali sukladno zakonskim propisima u cilju povećanja sigurnosti i smanjenja stradavanja svih sudionika u prometu poduzimati represivne mjere. (www.icv.hr, ml; foto: ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content