PP Orahovica započela s ledenom berbom: Ova vina će biti u svjetskom vrhu

Prošlo je dugih šest godina čekanja i tražena idealnih uvjeta, no Poljoprivredno poduzeće Orahovica bilo je strpljivo i dočekalo da se se poklopi. Veliki dan obilježila je ova tvrtka, naime nakon šest godina započela je ledena berba najpoznatijeg vina ove tvrtke zelenog silvanca te graševine.

Berače na lokalitetu Martin u Čačincima, pozdravili su voditelj Poslovne jedinice voćarstvo-vinogradarstvo Josip Tokić te enologinja Ivana Nemet.

Josip Tokić Medium

-Nažalost proteklih godina nismo imali optimalne preduvjete za berbu grožđa ovog iznimno kvalitetnog predikatnog vina, a ove godine imamo tu sreću da nam je vinarska godina zaista sjajna, da su lijepe količine izvrsna vina i još evo imamo priliku za ledenu berbu. Nikada nismo ostavili veću površinu za ledenu berbu, čak tri hektara smo ostavili za te predikate i očekujemo da bi to mogla biti najbolja i najkvalitetnija vina koja su do sada izašla iz podruma PP Orahovice. Moram svakako napomenuti da smo i za dosadašnjim ledenim, izbornim i kasnim berbama osvajali najprestižnija svjetska natjecanja poput Decantera, Mundus vinia, a naš zeleni silvanac ledena berba bio je i hrvatski šampion nekoliko godina l – kaže Josip Tokić te pojašnjava kakva je daljnja procedura proizvodnje vina iz ledene berbe.

DSC 0917 Medium

-Da bi zadovoljili uvjete potrebno je da temperatura u kontinuitetu tri dana bude na minimalno -7, da se grožđe bere u potpuno smrznutom stanju i potom u istom takvom stanju prerađuje. Istoga dana nakon berbe se grožđe stavlja u preše, a sam je proces sporiji od onog s redovnim berbama, već prešanje može potrajati i po nekoliko dana, a samo dozrijevanje vina traje od 6 mjeseci do godinu dana što je znatno duže nego kod mirnih vina za redovno tržište. Što se tiče parametara, očekujemo da će šećer biti na nekih 130-140 grama. Treba svakako reći da se mi kao tvrtka inače baziramo na ručnoj berbi, a u ovoj ledenoj berbi je to isključivo i jedino. Tu berbu rade probrani i izučeni berači za tu berbu grožđa, oni biraju grozdove koji su potrebni i bacaju one za koje je procjena da nisu optimalni i zato je ta ručna berba neophodna. Što se tiče rezultata ledene berbe očekujem da ćemo ubrati do tonu grožđa od čega će biti od 200 do 300 litara vina po hektaru i upravo iz tih razloga je to vino i dosta skupo. No, s tim ćemo vinom vjerujem osvojiti svjetski vrh posebno iz razloga što se nikada do sada nije dogodilo u povijesti da je negdje uspjela ledena berba zelenog silvanca jer je to sorta koja je inače osjetljiva na trulež i teško može dočekati optimalne uvjete. Kad to proizvedemo da će to biti nešto o čemu se itekako pričati na hrvatskom i inozemnom tržištu.

1912ledenaberba 3 Medium

Enologinja Ivana Nemet naglašava kako bi vina ova ledene berbe trebala na stolu biti kroz nekoliko godina.
-Vrijednosti smo što se tiče heksla već postigli da grožđe može ući u kategoriju ledenog vina. Najveća kategorija vina uopće je ta kategorija predikatnog ledenog vina i simpatično je to da mora doći do kristalizacije vode u soku unutar bobice i dobije se tada jedna prirodna masa iz grožđa što kasnije rezultira jednom dugom fermentacijom. Mi enolozi moramo jako pažljivi, mora brinuti da uvjeti budu maksimalni, ne dopustiti nikakve zaraze, jednostavno moramo biti svakodnevno prisutni u tom vinu. Dakle, očekujem da bi vino na stolu, odnosno na tržištu ove ledene berbe moglo biti kroz nekoliko godina – zaključila je Nemet. (www.icv.hr, vg)

1912ledenaberba 1 Medium

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content