Sedmogodišnja Asi ima srce veliko kao kuća: Prvašica iz Humljana pokrenula akciju za virovitičko sklonište

U vrijeme Božića, vrijeme dobrote i darivanja, mnogi organiziraju humanitarne akcije i pomažu ljudima u različitim potrebama, no mala Asi Perić (7) iz Područne škole Humljani u općini Čačinci odlučila je svoju pomoć usmjeriti na potpuno drugačiji način. Asi je naime, odlučila pomoći psima.

Kao jedina učenica u svojoj Područnoj školi, uz pomoć svoje učiteljice Marije Katalinić pokrenula je projekt prikupljanja hrane za pse za Sklonište za životinje Virovitica. Od njene ideje krenuo je veliki i zajednički projekt njene Područne škole i Područne škole Miljevci.

– Kako je Asi željela pomoći psima kojima je potrebno, u listopadu sam započela s pokretanjem Twinning projekta “Od Psa do Prijateljstva” u kojem nam se priključila i Područna škola Miljevci i moram se doista zahvaliti toj školi i njihovoj učiteljici Jasminki Stošić koji su toliko brižno pristupili ovom projektu – rekla nam je učiteljica Marija, dodavši kako su uspjeli na različite načine kod učenika osvijestiti nova znanja o kućnim ljubimcima, posebice psima.

2012asi 2 Medium

– Sljedeći korak ovog projekta bio je dolazak u veterinarke iz stanice u Orahovici, Katice Siađi, u našu matičnu školu Antuna Gustava Matoša Čačinci gdje su učenici tako upoznali liječnika za životinje. Na početku tog druženja upravo je Asi odigrala mali igrokaz s “Pričom iz kutije”, pričom koja govori o ružnom ponašanju prema psu, a potom je veterinarka učenicima demonstrirala kako to izgleda kada životinja dođe kod nje u ambulantu i opisala neke zarazne bolesti koje se mogu pojaviti kod pasa – objašnjava učiteljica, ističući kako je nastavak projekta postao poput božićne bajke.

– Naime, Asi je željela nekako pomoći psima koji su sami i nemaju vlasnika pa smo zajedno izradile božićne ukrase koje je ona prodavala u matičnoj školi zajedno za kolegama prvašićima kako bi prikupili sredstva za kupnju hrane za pse iz skloništa. Uspjeli smo prikupiti sredstva za punu veliku kutiju hrane – kaže učiteljica Marija.

Da je Asi predivna mala djevojčica puna ljubavi prema životinjama uvjerili smo se i sami, a, kako kaže, ova joj je akcija donijela nevjerojatnu sreću.

– Jako volim životinje, a posebno pse. Kod kuće imam hrvatsku ovčarku Lunu koja je moja mezimica. Ona je naša čuvarica, a jako dobro čuva i naše ovce za što sam pročitala da zapravo najbolje radi. Jako sam sretna što smo uspjeli skupiti ovu hranu i pomoći psima u skloništu – rekla je mala Asi.

2012asi 3 Medium

Po donaciju je došao djelatnik virovitičkog skloništa Robert koji se od srca zahvalio Asi, darovao joj poklon te ju pozvao da posjeti sklonište u Virovitici.

– Jedva čekam, rekla mi je učiteljica da ćemo što prije otići. Tamo ima puno pasa i jedva čekam da se igram s njima – rekla je ushićena Asi.

Zahvalni na donaciji su i ostali veterinari i djelatnci Veterinarske ambulante “Feliks” koja je osnivač skloništa.
– Izuzetno nam je drago kada vidimo da djeca imaju ovoliko empatije prema napuštenim životinjama. Asina inicijativa nas je oduševila i puno nam znači, jer upravo tako malu djecu trebamo učiti koliko je važna briga za životinje i odgovorno vlasništvo – istaknuo je Dražen Majetić direktor “Feliksa”. Mala Asi svojim je osmijehom i srećom pri predaji hrane pokazala kako je njeno malo srce veliko kao kuća. (www.icv.hr, vg, ml; foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content