TISKOVNA KONFERENCIJA Županijski i gradski HDZ: Iza nas je najuspješnija godina do sada

Županijski odbor HDZ-a Virovitičko-podravske županije i Gradski odbor HDZ-a grada Virovitice danas (subota) su u svojim prostorijama organizirali tiskovnu konferenciju na kojoj su se osvrnuli na proteklu godinu. Iznijeli su najvažnije projekte, uspjehe i rezultate u 2018. godini te najavili sve što će se raditi u nadolazećoj 2019. godini.

Saborski zastupnik i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Josip Đakić istaknuo je zadovoljstvo proteklom godinom iz obje perspektive, one predsjednika Županijskog odbora te saborskog zastupnika, jer, kako je rekao, Hrvatski sabor napravio je najveći iskorak u proteklih 10 godina i ovu godinu završava s najvećim brojem donesenih, izmijenjenih i dopunjenih zakona.

MG 1903

– Možemo biti izuzetno zadovoljni s periodom iza nas u kojemu su naši ljudi postigli izuzetne uspjehe. On se očituje kroz niz projekata koji su već započeli ili se završavaju te će u narednom periodu biti u funkciji razvoja gospodarstva, poduzetništva i obrta – rekao je Đakić, dodavši važnost donesenih odluka na državnoj razini koja ima velike benefite za regionalnu i lokalnu razinu.

– Tu je fiskalna i funkcionalna decentralizacija, koja se sada nakon puno godina tek ostvaruje, kojom županije, gradovi i općine mogu raditi u većem interesu građana i stvarati projekte koji će njima biti od koristi. Tu su i tri paketa poreznih zakona koji su išli striktno na korist našim jedinicama lokalne samouprave – istaknuo je Đakić, spomenuvši i niz drugih važnih odluka među kojima je podizanje minimalne plaće, potpuna primjena Zakona o hrvatskim braniteljima od 1. siječnja te početak gradnje Podravskog ipsilona u sljedećoj godini.

MG 1909

Godinom na izmaku izuzetno je zadovoljan i gradonačelnik grada Virovitice i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Ivica Kirin.

– Možemo biti ponosni jer se rezultati vide. Tu osobito dolazi do izražaja staro pravilo koje glasi da tamo gdje vlada sloga, sve funkcionira. I upravo to jedinstvo Hrvatske demokratske zajednice je pokazatelj kako se mogu preokrenuti negativni trendovi – rekao je Kirin, naglasivši kako danas možemo govoriti o stvarima koje su se do jučer činile nemogućima.

– Danas govorimo o fiskalnoj decentralizaciji i s ponosom možemo reći da se ona nastavlja i dalje. U našoj županiji ćemo imati upravu Hrvatskih šuma što je iznimno važno jer imamo jednu od najjačih prerađivačkih industrija. To je ujedno zalog za investicije i nova radna mjesta. Otvorili smo Sjevernu obilaznicu, imamo Visoku školu, Studentski dom, provodimo infrastrukturne projekte koji će Virovitici dati novo lice, ulažemo u odgojno-obrazovne ustanove, uređujemo ceste i nogostupe, stvaramo preduvjete za razvoj gospodarstva – istaknuo je Kirin, dodavši da će se realizacijom strateškog projekta, brze ceste, uvjeti za razvoj gospodarstva i investicije pojačati sto posto. Uz brzu cestu, kao strateški projekt naveo je i uređenje Virovitičkih ribnjaka i Ođenice.

MG 1928

Kao važan poticaj za mlade poduzetnike i obrtnike župan virovitičko-podravski Igor Andrović istaknuo je izgradnju mreže poduzetničkih inkubatora u Virovitici, Pitomači, Slatini i Orahovici kao direktnu pomoć gospodarstvu.

– Svaka kuna koja se uloži u te inkubatore sigurno je da će značiti razvoj gospodarstva, poduzetništva i obrtništva na području naše županije. Volio bih kad bismo mogli sagraditi tvornicu, proizvoditi automobile i da naši radnici imaju dvije tisuće eura plaću, no nažalost to nije posao županije i grada. Naš posao je stvoriti sve moguće preduvjete, od poduzetničkih zona, infrastrukture, razvojnih agencija i poduzetničkih inkubatora, kako bi pomogli našim poduzetnicima – rekao je Andrović, osvrnuvši se na jučerašnju sjednicu Županijske skupštine i donošenje najvećeg Proračuna do sada teškog gotovo 500 milijuna kuna.

Kako kaže, proračun u sebi sadrži brojne projekte koji se provode ili će se početi provoditi u 2019. godini, a među njima su energetske obnove škola, izgradnja Tehnološko-inovacijskog centra i Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, završetak obnove dvorca u Suhopolju i početak revitalizacije parka, izgradnja Centra za kulturu zdravlja u Cabuni kao i završetak izgradnje hale Viroexpo.

MG 1943

Prema riječima potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra poljoprivrede te potpredsjednika HDZ-a Tomislava Tolušića, iza HDZ-a je najbolja godina do sada.

– U političkom, poslovnom i svakom drugom smislu mislim da sve što smo si zacrtali na općinskoj, gradskoj i županijskoj razini, stranačkoj ili upravljačkoj, da smo praktički odradili apsolutno sve, čak i neke stvari za koje se nismo ni nadali da ćemo odraditi smo ipak uspjeli odraditi – rekao je Tolušić, ističući zahvalnost Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću na otpisu dugova Virovitičko-podravskoj županiji i Gradu Orahovici.

Istaknuo je i dugogodišnju težnju za otvaranjem Uprave Hrvatskih šuma u Slatini koja će u 2019. biti realizirana. Što se tiče sektora poljoprivrede, istaknuo je da nas očekuje niži PDV na voće, povrće, mlijeko i jaja, a potom se osvrnuo i na brojne projekte koji se realiziraju u Virovitičko-podravskoj županiji.

– Mislim da danas u našoj županiji nema projekta koji ima građevinsku dozvolu i koji se može financirati iz EU sredstava, da se ne financira, ne gradi, odnosno da nisu osigurana sredstva i potpisani ugovori. Sve projekti o kojima smo pričali, praktički smo ih i realizirali ili osigurali sredstva, rekao je Tomislav Tolušić uz poruku kako je su Vlada i Ministarstvo poljoprivrede tu da pomognu Slavoniji. Tiskovnoj konferenciji nazočila je i saborska zastupnica Vesna Bedeković, načelnici općina s područja županije te članovi županijskog i gradskog odbora HDZ-a.

(www.icv.hr, ml; foto: M. Rođak, K. Toplak)

[g-gallery gid=”499138″][g-gallery gid=”499107″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content