USKOK proširio istragu protiv četvero Pitomačana koji su prijevarom uzeli milijun kuna od starijih osoba

- PROMO -

Nakon što je prošlog petka doneseno rješenje o provođenju istrage protiv obitelji iz Pitomače koja je vrebala starije osobe i lažno se predstavljala kao bankari, USKOK je proširio istragu protiv četvero članova zbog sumnje u sprečavanje dokazivanja, odnosno uništavanje dokaza.

Naime, USKOK protiv šetero hrvatskih građana u dobi od 28, 31, 34, 36 te dvoje u dobi od 42 godine, pokrenuo istragu zbog osnovane sumnje da su prevarili i pokrali osobe starije životne dobi na području Zagreba. A radi se o četiri prevarantice i dva prevaranta koji su u srodstvu.

USKOK je istragu u ponedjeljak proširio i to u slučaju četvero prevaranata u dobi od 31, dvoje 42 i 46 godina zbog kaznenog djela sprečavanja dokazivanja.

Tereti ih se da su, od 8. do 16. svibnja 2018., na području Vrbovca i Zagreba, nakon što su poslije počinjenja kaznenog djela prijevare u sastavu zločinačkog udruženja, tijekom policijske potjere na državnoj cesti između Svete Helene i Svetog Ivana Zeline iz automobila odbacili vrećicu u kojoj se nalazilo najmanje 30.000 eura.

Nakon toga su, znajući da će navedeni novac ukoliko ga policija pronađe, biti korišten u kaznenom postupku kao dokaz počinjenja kaznenog djela, a u namjeri da to onemoguće, dogovorno tragali za odbačenim novcem. S nekoliko automobila su vozili u potrazi za novcem, cijelo vrijeme u međusobnoj telefonskoj komunikaciji kako bi jedni druge obavještavali o kretanju policije.

Dogovorili su se da u slučaju da neke od njih zaustavi policija, prekinu razgovor i obrišu tragove o razgovoru u mobitelu. Novac su pronašli i uzeli, te se dogovorili da obrišu sve dotadašnje tragova međusobne komunikacije kako se ona ne bi koristila kao dokaz u kaznenom postupku.

Prijevarom ukrali gotovo milijun kuna

Podsjetimo, šest osoba, u dobi od 28 do 42 godine sumnjiči se za prevaru počinjenu u sklopu zločinačkog udruženja, a USKOK je protiv njih pokrenuo istragu. Sumnja se da su od travnja do prosinca 2018. zajedno varali osobe starije životne dobi. Automobilom su se dovozili iz Pitomače u Zagreb da bi se potom svojim žrtvama lažno predstavljali kao bankarski službenici.

Pod izlikom pružanja tobožnjih bankovnih usluga i ostvarivanja navodnih pogodnosti kao što su popusti, pokloni, nagradni bodovi, sudjelovanje u nagradnim igrama ili zamjena navodno krivotvorenih i nevažećih novčanica, svoje žrtve uvjeravali su kako im moraju predati sav novac koji imaju pohranjen u svojim domovima i na bankovnim računima.

Žrtve su im povjerovale te predavale novac, pa su se osumnjičenici na opisan način domogli ukupno najmanje 86.341 eura, 31.300 američkih dolara i 165.000 kuna, odnosno sveukupno najmanje 926.517 kuna. Sumnja se da su sve skupa prevarili osam starijih osoba.

Novac su međusobno podijelili, a USKOK je tražio da se istražni zatvor odredi petorici osumnjičenika. Inače, među osumnjičenim osobama su četiri žene, a zagrebačka policija priopćila je i da su se prilikom preuzimanja novca maskirali perikama te da su osumnjičenici rodbinski povezani, odnosno da se radi o supružnicima te braći i sestrama. Nitko od osumnjičenih prevaranta nije zaposlen i nema stalnih legalnih prihoda, a novac pribavljen prevarama trošili su na – luksuzan život. (www.icv.hr, ml; večernji.hr)

Povezane vijesti

Skip to content