Župan Igor Andrović: Iza nas je godina s najviše projekata u povijesti

Bliži nam se kraj 2018. godine pa smo župana Virovitičko-podravske županije, Igora Androvića, pitali po ćemu će pamtiti ovu godinu.

– Teško je u nekoliko rečenica opisati sve ono što smo radili u 2018. godini. Iza nas je 365 dana koje možemo sažeti u tri riječi – projekti, projekti i projekti. Nikad u Virovitičko-podravskoj županiji nije bilo toliko građevinskih dizalica. Gradi se doista na svakom koraku i zato je Virovitičko-podravska županija treća u Hrvatskoj po povećanju broja zaposlenih. Županija smo koja po stanovniku povlači najviše EU sredstava u Hrvatskoj. Od svih slavonskih županija izdvajamo najviše sredstava za obrazovanje, a od Kladara do Stare Jošave, niz je gradilišta s našim projektima. Gradimo tri inkubatora, u Pitomači, Slatini i Orahovici. Ove godine smo ih počeli, iduće ćemo godine završiti. Pri kraju su radovi na dvorcu u Suhopolju, koji će iduće godine biti otvoren. Asfaltira se cesta do slavonskog bisera Jankovca, a objavljen je natječaj za izradu svih vrsta idejnih i glavnih projekta s ishođenjem lokacijske i građevinske dozvole za brzu cestu od Vrbovca do Virovitice i Terezina Polja.

BRZA CESTA PRIORITET

To je za nas „žila kucavica“ razvoja gospodarstva, jer jedino Virovitica ima do najbliže autoceste čak 80 kilometara. Vlada RH nam, kako u ovome, tako i u ostalim projektima daje punu podršku, pa očekujemo početak radova godinu ranije, 2020. godine. Počela ja gradnja hale Viroexpa, prošao nam je projekt Tehnološko inovacijskog centra u Virovitici. Gradit će se Sirana u Virovitici, Centar za kulturu zdravlja u Cabuni, dobili smo sredstva za nastavak lijepe priče Kurije Janković u Kapela Dvoru, obnovu parka u Suhopolju, nove sadržaje Dravske priče u Noskovcima.

IMG 3317
Foto: K. Toplak

Puno se ulaže i u sustave navodnjavanja, obrazovanje i zdravstvo. Imamo korisnike sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška, počeli smo s gradnjom dvaju novih, Novi Gradac – Detkovac i Đolta. Slijedi nam energetska obnova škola i sportskih dvorana, u Virovitici, Suhopolju, Gornjem Bazju, Pitomači. Obnavljamo zgradu Gimnazije i školu u Voćinu. Sportska dvorana u Slatini energetski je obnovljena, uskoro će biti gotov i novi pod. Iduće godine otvaramo ove godine započetu novu školu u Bakiću. Provodimo projekt „Pomoćnika u nastavi“, energetski će se obnavljati zgrada Doma zdravlja u Slatini, Zdravstveni dom u Virovitici, a kruna svega bit će završetak, 50 milijuna ulaganja u gradnju aneksa Opće bolnice Virovitica do nove opreme pet operacijski sala i dnevne bolnice, te skori dolazak magnetske rezonance. Do kraja godine otvorit ćemo i novu ambulantu u Čađavici. Iza svih ovih projekata stoji Županijska uprava sa svojim odjelima, naše županijske institucije i VIDRA razvojna agencija kakvu nema nitko u Hrvatskoj – rekao je župan Andrović. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content