ŽUPANIJA POSTAJE VELIKO GRADILIŠTE Izglasan do sada najveći Proračun, iznosi rekordnih 500 milijuna kuna

Na danas (petak) održanoj sjednici Županijske skupštine izglasan je do sada najveći Proračun koji iznosi 499,6 milijuna kuna. Riječ je o 33 milijuna kuna više nego u 2018. godini, što je pokazatelj rasta investicija i novih europskih projekata, po čemu Virovitičko-podravska županija u Hrvatskoj vodi.

– Od Kladara do Stare Jošave, od istoka do zapada naše županije su gradilišta i investicije. Ono što smo ove godine započeli, iduće ćemo završavati, a ono što započinjemo u 2019. uglavnom ćemo otvarati u 2020. godini – zadovoljno je istaknuo virovitičko-podravski župan Igor Andrović nakon sjednice Županijske skupštine VPŽ koja je održana uz nazočnost saborskih zastupnika Josipa Đakića i Vesne Bedeković, koji su istaknuli kako je ovo bila godina velikih i značajnih projekata, a da će tako, na svim razinama biti i 2019.

vpz skupstina prosinac 2018 3

Sjednica je održana uz predsjedavanje Mirana Janečića, predsjednika Županijske skupštine, zamjenike župana, Marija Klementa, Darka Žužaka i Igora Pavkovića. I župan Andrović, kao i ostali govornici, zahvalili su se potpredsjedniku Vlade RH i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, jer je, kako kažu, zahvaljujući njegovom angažmanu Vlada RH oprostila dug županiji „za traktore“ što je bio uteg Virovitičko-podravskoj županiji proteklih 20 godina i problem koji nitko nije uspijevao riješiti.

Proračun prati rast investicija, tako će na području Županije u idućoj godini početi realizacija brojnih projekata. Više od 20 milijuna kuna iznosit će energetska obnova škola u Pitomači, Gornjem Bazju, Suhopolju, sportske dvorane Tehničke škole, paviljona Doma zdravlja u Slatini, zgrade Opće medicine u Virovitici, kao i zgrade Doma zdravlja u Bušetini. Završit će radovi na gradnji nove škole u Bakiću, a nastavlja se projekt za pomoćnike u nastavi, školska shema kojom djeca dobivaju besplatne obroke voća, povrća i mlijeka. Gotovo pola milijuna kuna izdvojit će se za stipendiranje učenike i studenata, a nastavlja se i s projektom Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva.

vpz skupstina prosinac 2018 7

– Iduće godine završavamo i s projektom „Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica. Od ukupno 50 milijuna bespovratnih sredstava, u 2019., uložit ćemo 15 milijuna kuna i našim stanovnicima omogućiti još bolju zdravstvenu brigu i skrb – naglašava Andrović.

Sufinancirat će se i kamate na stambene kredite liječnika, a po prvi put će se s 1.000 kuna isplaćivati naknada roditeljima za četvrto i svako daljnje novorođeno dijete. U Opću bolnicu Virovitica je stigla magnetska rezonanca, a Županija će izdvojiti sredstva za izradu dokumentacije izgradnje nove zgrade Zavoda za hitnu medicinu VPŽ.

Velike kapitalne projekte, predvodi izgradnja Centra za kulturu zdravlja u Cabuni, vrijednog 51 milijun kuna, od čega će se oko 22 milijuna utrošiti 2019., a ostatak u iduće dvije godine. Nastavljaju se i dva velika projekta navodnjavanja, Novi Gradac – Detkovac i Đolta. Očekuje se početak projekta sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza, navodnjavanje Lukač, a planira se i početak za sustav navodnjavanja Čađavica.

vpz skupstina prosinac 2018 2

– Poljoprivreda nam je iznimno važna grana, pa ćemo tako iduće godine subvencionirati razvojne programe sa 500 tisuća kuna. Uvest ćemo i subvencioniranje kamate za proljetnu sjetvu, odnosno subvencionirat ćemo 2 posto kamatu na kratkoročne kredite koji će poljoprivrednici moći podići, a nastavit ćemo i sa subvencijama tečajeva edukacija poljoprivrednika, kao i subvencijama za biljnu proizvodnju naših OPG-ova – nastavlja župan Virovitičko-podravske županije.

Završit će se Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju u kojem će se postaviti 5D kino, a započet će se s uređenjem suhopoljskog parka. Uredit će se i prostor oko Hotela Kurija Janković u kapela Dvoru, a započet će i radovi na Centru za posjetitelje Dravska priča u Noskovcima. Gotovo 500 tisuća kuna u planu je za biciklističku rutu „Europska Amazona“.

Velika su ulaganja i u poduzetništvo.

– Od ljeta će prvi stanovnici ući u nove poduzetničke inkubatore u Orahovici, Pitomači i Slatini, kojima će Županija omogućiti besplatan smještaj za što je izdvojeno 500 tisuća kuna. Krenut će izgradnja Tehnološko-inovacijskog centra, ukupne vrijednosti 17,5 milijuna kuna. Ona je planirana kroz dvije godine i sufinancirana je 100 posto sredstvima Europske unije. Kreće izgradnja Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, za što je ukupan iznos od 36 milijuna kuna osiguralo Ministarstvo poljoprivrede kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Završit ćemo i s izgradnjom hale Viroexpa, što je također financiralo navedeno ministarstvo. S gotovo milijun kuna, subvencionirat ćemo razvoj gospodarstva odnosno plaćanje kamata na kredite gospodarstvenicima – ističe Andrović

vpz skupstina prosinac 2018 1

Iduće godine provest će se i projekt: „Izrada prometnog Master plana funkcionalne regije Istočna Hrvatska“, a župan Andrović očekuje i ubrzani proces boljeg povezivanja Virovitičko-podravske županije sa Zagrebom.

– Jedina smo županija kojoj do najbliže autoceste treba čak 80 kilometara. Vjerujem kako će s iduće godine pribaviti potrebna dokumentacija, kako bi 2020. godine počela gradnja, žile kucavice ovoga kraja, brze ceste prema Zagrebu, koja će značiti dodatan stimulans gospodarskom razvoju ovoga kraja – zaključio je Andrović.

Upravo je za tu cestu, zahvaljujući i saborskim zastupnicima iz VPŽ, Josipu Đakiću i Vesne Bedeković, usvojen amandman u Hrvatskom saboru i osigurano dodatnih 37 milijuna kuna kako bi se ova prometnica što prije počela graditi i kvalitetnije povezati ovaj dio s ostatkom Hrvatske. (www.icv.hr, ml, vpz.hr; foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content