ŽUPANIJA POSTAJE VELIKO GRADILIŠTE Izglasan do sada najveći Proračun, iznosi rekordnih 500 milijuna kuna

- PROMO -

Na danas (petak) održanoj sjednici Županijske skupštine izglasan je do sada najveći Proračun koji iznosi 499,6 milijuna kuna. Riječ je o 33 milijuna kuna više nego u 2018. godini, što je pokazatelj rasta investicija i novih europskih projekata, po čemu Virovitičko-podravska županija u Hrvatskoj vodi.

– Od Kladara do Stare Jošave, od istoka do zapada naše županije su gradilišta i investicije. Ono što smo ove godine započeli, iduće ćemo završavati, a ono što započinjemo u 2019. uglavnom ćemo otvarati u 2020. godini – zadovoljno je istaknuo virovitičko-podravski župan Igor Andrović nakon sjednice Županijske skupštine VPŽ koja je održana uz nazočnost saborskih zastupnika Josipa Đakića i Vesne Bedeković, koji su istaknuli kako je ovo bila godina velikih i značajnih projekata, a da će tako, na svim razinama biti i 2019.

vpz skupstina prosinac 2018 3

Sjednica je održana uz predsjedavanje Mirana Janečića, predsjednika Županijske skupštine, zamjenike župana, Marija Klementa, Darka Žužaka i Igora Pavkovića. I župan Andrović, kao i ostali govornici, zahvalili su se potpredsjedniku Vlade RH i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, jer je, kako kažu, zahvaljujući njegovom angažmanu Vlada RH oprostila dug županiji „za traktore“ što je bio uteg Virovitičko-podravskoj županiji proteklih 20 godina i problem koji nitko nije uspijevao riješiti.

Proračun prati rast investicija, tako će na području Županije u idućoj godini početi realizacija brojnih projekata. Više od 20 milijuna kuna iznosit će energetska obnova škola u Pitomači, Gornjem Bazju, Suhopolju, sportske dvorane Tehničke škole, paviljona Doma zdravlja u Slatini, zgrade Opće medicine u Virovitici, kao i zgrade Doma zdravlja u Bušetini. Završit će radovi na gradnji nove škole u Bakiću, a nastavlja se projekt za pomoćnike u nastavi, školska shema kojom djeca dobivaju besplatne obroke voća, povrća i mlijeka. Gotovo pola milijuna kuna izdvojit će se za stipendiranje učenike i studenata, a nastavlja se i s projektom Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva.

vpz skupstina prosinac 2018 7

– Iduće godine završavamo i s projektom „Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica. Od ukupno 50 milijuna bespovratnih sredstava, u 2019., uložit ćemo 15 milijuna kuna i našim stanovnicima omogućiti još bolju zdravstvenu brigu i skrb – naglašava Andrović.

Sufinancirat će se i kamate na stambene kredite liječnika, a po prvi put će se s 1.000 kuna isplaćivati naknada roditeljima za četvrto i svako daljnje novorođeno dijete. U Opću bolnicu Virovitica je stigla magnetska rezonanca, a Županija će izdvojiti sredstva za izradu dokumentacije izgradnje nove zgrade Zavoda za hitnu medicinu VPŽ.

Velike kapitalne projekte, predvodi izgradnja Centra za kulturu zdravlja u Cabuni, vrijednog 51 milijun kuna, od čega će se oko 22 milijuna utrošiti 2019., a ostatak u iduće dvije godine. Nastavljaju se i dva velika projekta navodnjavanja, Novi Gradac – Detkovac i Đolta. Očekuje se početak projekta sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza, navodnjavanje Lukač, a planira se i početak za sustav navodnjavanja Čađavica.

vpz skupstina prosinac 2018 2

– Poljoprivreda nam je iznimno važna grana, pa ćemo tako iduće godine subvencionirati razvojne programe sa 500 tisuća kuna. Uvest ćemo i subvencioniranje kamate za proljetnu sjetvu, odnosno subvencionirat ćemo 2 posto kamatu na kratkoročne kredite koji će poljoprivrednici moći podići, a nastavit ćemo i sa subvencijama tečajeva edukacija poljoprivrednika, kao i subvencijama za biljnu proizvodnju naših OPG-ova – nastavlja župan Virovitičko-podravske županije.

Završit će se Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju u kojem će se postaviti 5D kino, a započet će se s uređenjem suhopoljskog parka. Uredit će se i prostor oko Hotela Kurija Janković u kapela Dvoru, a započet će i radovi na Centru za posjetitelje Dravska priča u Noskovcima. Gotovo 500 tisuća kuna u planu je za biciklističku rutu „Europska Amazona“.

Velika su ulaganja i u poduzetništvo.

– Od ljeta će prvi stanovnici ući u nove poduzetničke inkubatore u Orahovici, Pitomači i Slatini, kojima će Županija omogućiti besplatan smještaj za što je izdvojeno 500 tisuća kuna. Krenut će izgradnja Tehnološko-inovacijskog centra, ukupne vrijednosti 17,5 milijuna kuna. Ona je planirana kroz dvije godine i sufinancirana je 100 posto sredstvima Europske unije. Kreće izgradnja Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, za što je ukupan iznos od 36 milijuna kuna osiguralo Ministarstvo poljoprivrede kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Završit ćemo i s izgradnjom hale Viroexpa, što je također financiralo navedeno ministarstvo. S gotovo milijun kuna, subvencionirat ćemo razvoj gospodarstva odnosno plaćanje kamata na kredite gospodarstvenicima – ističe Andrović

vpz skupstina prosinac 2018 1

Iduće godine provest će se i projekt: „Izrada prometnog Master plana funkcionalne regije Istočna Hrvatska“, a župan Andrović očekuje i ubrzani proces boljeg povezivanja Virovitičko-podravske županije sa Zagrebom.

– Jedina smo županija kojoj do najbliže autoceste treba čak 80 kilometara. Vjerujem kako će s iduće godine pribaviti potrebna dokumentacija, kako bi 2020. godine počela gradnja, žile kucavice ovoga kraja, brze ceste prema Zagrebu, koja će značiti dodatan stimulans gospodarskom razvoju ovoga kraja – zaključio je Andrović.

Upravo je za tu cestu, zahvaljujući i saborskim zastupnicima iz VPŽ, Josipu Đakiću i Vesne Bedeković, usvojen amandman u Hrvatskom saboru i osigurano dodatnih 37 milijuna kuna kako bi se ova prometnica što prije počela graditi i kvalitetnije povezati ovaj dio s ostatkom Hrvatske. (www.icv.hr, ml, vpz.hr; foto: M. Rođak)

Povezane vijesti

Skip to content