FOTO Iako je zima, gradilišta „ne spavaju“: Pogledajte što se sve gradi na našem području

Iako je zima, u Virovitičko-podravskoj županiji gradilišta „ne spavaju“. Građevinari uglavnom trljaju ruke, jer dok nema minusa na termometru, oni mogu raditi „sto posto“. Od Pitomača do Orahovice, neprekinuti je niz gradilišta na kojima s provode projekti Virovitičko-podravske županije, gradova i općina, kao i privatnih investitora. Oni koji prolaze kroz ovo područje, kažu “da se nigdje u Hrvatskoj toliko ne gradi”, na tako malom prostoru, kao na području Virovitičko-podravske županije. A novi poduzetničko-građevinski zamah tek slijedi.

Ove godine počet će se graditi Kuća čaja u Špišić Bukovici, Centri za posjetitelje na Križnici i Dravska priča, Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici, Tehnološko-inovacijski centar u Virovitici, Centar za kulturu zdravlja u Cabuni, EPIcentar Sequoia u Slatini, uređenje parka u Suhopolju i Turističko-rekreativnog centra „Jezero – Hercegovac – Ružica Grad“ Orahovica, energetska obnova škola u Pitomači, Gornjem Bazju, Suhopolju, sportske dvorane Tehničke škole, paviljona Doma zdravlja u Slatini, zgrade Opće medicine u Virovitici, kao i zgrade Doma zdravlja u Bušetini… Riječ je o projektima čija ukupna vrijednost iznosi nekoliko stotina milijuna kuna.

– Od istoka do zapada, od sjevera do juga naše županije su gradilišta i investicije. Ono što smo prošle godine započeli, ove ćemo završavati, a ono što ove godine započinjemo, uglavnom ćemo 2020. otvarati. Iza nas je 365 dana koje možemo sažeti u tri riječi – projekti, projekti i projekti. Nikad u Virovitičko-podravskoj županiji nije bilo toliko građevinskih dizalica. Gradi se doista na svakom koraku i zato je Virovitičko-podravska županija treća u Hrvatskoj po povećanju broja zaposlenih – zadovoljno je istaknuo virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

A što se to danas gradi na području Virovitičko-podravske županije? Dotaknuli smo se samo najznačajnijih projekata. U Pitomači niče novi Poduzetnički inkubator, tvornica čaja Spider grupe, uređuje se rodna kuća Petra Preradovića. Gradi su Sustav navodnjavanja Đolta i Novi Gradac – Detkovac… Virovitica je najveće gradilište u Virovitičko-podravskoj županiji. U središtu se obnavlja Dvorac Pejačević, gradi se nova dnevna bolnica, već je postavljane medicinska oprema vrijedna gotovo 30 milijuna kuna, a stigla je i magnetska rezonanca. Gradi se i Centar za odgoj i obrazovanje s pripadajućom sportskom dvoranom, hala Međunarodnog sajma Viroexpo. Energetski je obnovljena zgrada VTC Gimnazije. Gradi se nova srednja Katolička škola. Uskoro će se otvoriti Tvornica dobre hrane…

Ovo je i županija koja obnavlja svoje dvorce i Kurije, pa se tako u Kapela Dvoru, kraj Hotela Kurija Janković, gradi sportsko rekreacijski kompleks. Dvorac Janković u Suhopolju bit će prvi otvoreni hotel u Slavoniji u 2019. s 5D kinom, jedinim takvim od Zagreba do Osijeka. U Slatini raste Poduzetnički inkubator i bazen za fizikalnu terapiju u Domu zdravlja VPŽ, uređuje se Sportska dvorana Marka Marulića te u Orahovici. Do Jankovca je asfaltirana cesta, a uskoro kreće i gradnja Geocentra u Voćinu, u projektu Geocentar Parka prirode Papuk, vrijednom gotovo 90 milijuna kuna. U Voćinu će uskoro biti gotova i energetska obnova škole, a u novu školu će i djeca u Bakiću, prigradskom slatinskom naselju. Poduzetnički vjetar u leđa zaokružuje Poduzetnički inkubator u Orahovici kao dio projekta Mreža poduzetničkih inkubatora Virovitičko-podravske županije, a već danas, šest mjeseci prije završetka radova, vlada veliki interes poduzetnika za smještaj u ovim inkubatorima, koji će njihovim stanovnicima, zahvaljujući Županiji, biti besplatan.

Najvećim dijelom radi se o europskim projektima, za što se Virovitičko-podravska županija odredila kao za stratešku odrednicu još u vrijeme župana Tomislava Tolušića.

– Dugi niz godina spremali smo projekte i danas ih imamo – gotove i spremne ili ih provodimo. I zbog toga, zahvaljujući i našoj razvojnoj agenciji VIDRA, ali i gradovima i općinama s područja naše županije, toj skladnoj sinergiji, nismo slučajno najbolji u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava po stanovniku, a tako je još od vremena župana Tomislava Tolušića. To je bila naša strategija, orijentacija, i sve snage smo usmjerili na to, a tako će i ostati – podcrtao je župan Igor Andrović. (www.vpz.hr)

[g-gallery gid=”502850″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content