FOTO Odlična suradnja Općine Sopje i “mađarskih” Hrvata nastavlja se kroz nove projekte

Danas (utorak) je u prostorijama Općine Sopje održan inicijalni sastanak na kojemu su predstavnici Općine Sopje, predstavnice Agencije za regionalni razvoj VPŽ (VIDRA), voditeljica LAG-a Marinianis i gosti iz Mađarske, razgovarali o međugraničnoj suradnji, te provođenju zajedničkih projekata kroz natječaj programa INTERREG.

Jedna od tema sastanka bila je i održavanje manifestacije ”Dravsko proljeće” koje se ove godine održava u Sopju, kao i skora sopjanska ”Bošporijada” koja bi trebala niti održana 9. veljače. Načelnik Općine Sopje, Berislav Androš, rekao je kako se ove godine na ”Bošporijadi” očekuje oko 10 ekipa sa sopjanskog područja, a djelatnik hrvatske državne samouprave u Mađarskoj, Sabloč Sološi, rekao je kako će i iz Mađarske doći jedna ekipa. Manifestacija ”Dravsko proljeće” jedne se godine održava u Mađarskoj, a druge u Hrvatskoj, odnosno Sopju, i to uvijek na Mladi Uskrs.

IMG 3345 Custom

– Danas smo utanačili smjernice kojima ćemo zajedno sa našim prijateljima iz Mađarske raditi na projektima kroz natječaj programa INTERREG čija je vrijednost oko 380 tisuća eura. Dio sredstava ćemo odvojiti za manifestacije s ciljem zbližavanja hrvatskog življa s obije strane rijeke Drave, te razne edukacije i izgradnju potrebite infrastrukture. Sam natječaj je vezan uz projekt naziva ”Dravske manifestacije”, dakle sve ono što se veže uz rijeku Dravu, tradiciju, kulturu, narodne običaje i sve ostalo što je poveznica nas Hrvata ovdje i Hrvata u Mađarskoj – rekao je načelnik Berislav Androš.

– Jako me veseli što smo se upustili u ovaj zajednički projekt s Općinom Spoje, jer on će doprinijeti boljoj posjećenosti hrvatskih mjesta u Mađarskoj. Nama Hrvatima u Mađarskoj je jako važno održavati kontakte s Hrvatima iz naše bivše domovine i uvijek nastojimo što više sudjelovati na kulturnim i drugim manifestacijama, koje se organiziraju sa hrvatske strane rijeke Drave. Mislim da je ovaj projekt jedna dobra osnovica za daljnju suradnju i vjerujem da ćemo postići ono što nam je cilj, poboljšati uvjete organiziranja manifestacija s obije strane rijeke Drave – izjavio je nakon sastanka djelatnik hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Sabloč Sološi.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”503458″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content