GRADSKO VIJEĆE I. Kirin: “U djecu ne ulažemo jednokratno, svake godine za njihov bolji standard uloži se više od 13 milijuna kuna”

Više od 13 milijuna kuna Grad Virovitica godišnje izdvaja za potrebe svojih najmlađih stanovnika, uz infrastrukturu poput vrtića, škola i igrališta. Naglasio je to večeras (ponedjeljak) gradonačelnik Ivica Kirin na sjednici Gradskog vijeća, odgovarajući na upite vijećnika što se radi po pitanjima demografskih mjera i pomoći obiteljima.

pexels photo 325690

Pitanje je došlo u svjetlu odluke kojom su gradski vijećnici usvojili stopostotno povećanje naknade za novorođenčad. Za prvo dijete roditelji će tako ostvariti pravo na novčanu pomoć u iznosu od 1.000 kuna, za drugo dijete 2.000 kuna te za svako sljedeće po tisuću kuna više. Naknada je do sad iznosila 500 kuna.

OD ROĐENJA DO POSLA 

“U našu djecu ne ulažemo jednokratno, nego je svako dijete naša briga, od rođenja do završetka fakulteta. Svake godine više od 13 milijuna kuna izdvoji se iz gradskog proračuna za potrebe djece i mladih te dodatno za infrastrukturu koja njihovim roditeljima pomaže u najvažnijoj zadaći, odgoju mladih ljudi – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Grad nizom mjera i pomoći slijedi djetetov put od predškolske i školske dobi pa sve do studiranja, nastojeći roditeljima na tom putu maksimalno olakšati, naglasio je I. Kirin, navodeći konkretne primjere iz gradskog proračuna.

vrtić6

 

-Sa sedam milijuna kuna godišnje sufinanciramo rad Dječjeg vrtića Cvrčak, gotovo milijun kuna izdvaja se za pomoć obiteljima koje se nalaze u teškim životnim prilikama i tu pomoć primaju u okviru socijalnih davanja. Sa 700.000 kuna sufinanciramo udžbenike i radne materijale za učenike u školama, oko 1,6 milijuna kuna izdvaja se kako bi djeca imala besplatan prijevoz na nastavu.

Ujedno, za sve one obitelji koje ne mogu same snositi troškove prehrane djeteta u školi,  izdvaja se i 600.000 kuna za tu svrhu – nabrojio je virovitički gradonačelnik, napomenuvši kako briga o djeci “nije demagogija” za javnost nego stvarno ulaganje u bolji životni standard i infrastrukturu.

Grad sa 100.000 kuna godišnje sufinancira rad Visoke škole Virovitica te sa 300.000 kuna pomaže studentima koji stipendiju od 800 kuna primaju 12 mjeseci u godini.

nk virovitica

Naglasio je i važnost sporta, budući da sportski klubovi godišnje dobiju više od 1,8 milijuna kuna za svoj rad te da je u sportsku infrastrukturu i dječja igrališta u posljednjih nekoliko godina uloženo 1,4 milijuna kuna.

-Ako pogledamo ova ulaganja i broj djece koja su nam aktivna u raznim klubovima, možemo reći kako se uz sve ostalo godišnje po djetetu izdvoji i 1200 kuna samo za sport  – istaknuo je I. Kirin.

coor radovi 5

NASTAVAK ULAGANJA

Govoreći o ulaganjima u samu infrastrukturu, I. Kirin rekao je kako je u posljednjih nekoliko godina u obnovu i izgradnju dječjih vrtića i školskih zgrada uloženo više od 21,5 milijuna kuna. U tijeku je izgradnja novog COOR-a, vrijednog 78 milijuna kuna, jedno od najvećih ulaganja u povijesti Virovitice te uskoro i gradnja Područne škole u Čemernici, vrijedne 4 milijuna kuna te novog vrtića u Sv. Đurđu, vrijednog više od pet milijuna kuna. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Lovrenc, M. Rođak)

[g-gallery gid=”504446″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content