Kore od jabuke i naranče, sjemenke lubenice, stabljike brokule: Evo zašto ih ne biste trebali bacati

Jeste li razmišljali o tome koliko hrane bacate? Ne mislimo na ostatke nakon obroka, bar ne ovaj put, već na dijelove voća i povrća koje bacamo, a ne bismo trebali.

Iako nam se često čini kao otpad, dijelovi koje bacamo nerijetko obiluju većom količinom vitamina i minerala nego oni dijelovi koje konzumiramo, piše Večernji.hr.

Kore od naranče
Istraživanja su pokazala da se u kori naranče nalazi tri puta više vitamina C nego u samoj pulpi. Nemojte, stoga bacati koru, ušećerite je ili je konzumirajte na neki drugi način.

orange food juicy fruit 65923
Foto: Pexels

Bijeli dijelovi lubenice i sjemenke
Ti dijelovi ove sočne ljetne i osvježavajuće namirnice obiluju aminokiselinama koje, dokazano, povoljno djeluju na zdravlje srca.

Stabljike brokule

Znamo, navikli smo jesti samo “cvjetove” brokule, dok većina nas baca stabljike. Ipak, tu bismo naviku trebali promijeniti. Stručnjaci tvrde kako je upravo u stabljikama brokule, ove jedne od najzdravijih namirnica, najveća koncentracija sastojaka koji djeluju protuupalno i sprečavaju oštećenja stanica.

brocoli vegetables salad green 161514
Foto: Pexels

Stabljike peršina
Jednako su ukusni dijelovi kao i samo lišće peršina, koje najčešće koristimo kao začin. Stabljike sadrže mikronutrijente koji blagonaklono djeluju na zdravlje vaše kože i očiju.

Kora od jabuke
Mnogi skidaju koru s jabuke i time čine jednu od najvećih pogreški. Naime, upravo je sama kora jabuke zdravija od ploda, obiluje vlaknima i vitaminom C, a pomaže u uklanjanju toksina iz probavnog sustava i održava jednjak čistim. (vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content