Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja raspisalo natječaj o stambenom zbrinjavanju osoba koje plaćaju zaštićenu najamninu

APN provodi poziv za prikupljanje podataka o stanovima i osobama koje plaćaju zaštićenu najamninu te za iskazivanje interesa za pomoć u rješavanju stambenog pitanja putem najma, odnosno kupnje stanova POS-a ili subvencija stambenih kredita.

– Pozivam sve zaštićene najmoprimce koji imaju potrebu da im država pomogne u rješavanju njihovog stambenog pitanja da iskažu svoj interes putem ovog javnog poziva kako bismo mogli krenuti rješavati svaki pojedini slučaj. Država će brinuti o svim potrebnima, ali svojim novcem, a ne privatnom imovinom građana – izjavio je ministar Predrag Štromar.

Zaštićeni najmoprimci, zaštićeni podstanari i predmnijevani najmoprimci koji stanuju u stanovima koji nisu u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, jedinice područne (regionalne) samouprave ili Republike Hrvatske te vlasnici tih stanova dužni su bez odgađanja, a najkasnije u roku od šest mjeseci odnosno najkasnije do 8. lipnja 2019. godine dostaviti podatke o stanu u kojem stanuje zaštićeni najmoprimac, zaštićeni podstanar ili predmnijevani najmoprimac, podatke o vlasniku stana, podatke o zaštićenom najmoprimcu, zaštićenom podstanaru ili predmnijevanom najmoprimcu stana.

Osim dostave podataka mogu dostaviti i prijavu kojom se iskazuje interes za najam odnosno kupnju stana iz Programa POS-a.

– Podsjećamo kako nedavnim izmjenama Zakona o najmu stanova zaštićenim najmoprimcima ponuđena je pomoć u rješavanju stambenog pitanja obzirom da prema zakonu u rujnu 2023. godine prestaje status zaštićenog najmoprimca – poručuju iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. (www.icv.hr, mgipu.gov.hr)