Ministarstvo poljoprivrede: 332 milijuna kuna za navodnjavanje, na natječaj će se prijaviti i sustav Kapinci – Vaška II. faza

foto: K. Toplak

Na prvom natječaju za ovu operaciju ugovoreno je devet projekata vrijednih 360 milijuna kuna, a završetkom tih projekata bit će omogućeno navodnjavanje 3.653 hektara poljoprivrednog zemljišta. Riječ je o projektima jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno infrastrukturi javnog navodnjavanja, koja je preduvjet za projekte pojedinačnih poljoprivrednih gospodarstava.

– Navodnjavanje, plastenici i staklenici za neke su poljoprivredne kulture jedini ispravni smjer. Navodnjavanje nije jeftino i početna ulaganja nisu mala, ali odabirom dobre kulture za određeno tlo moguće je postići i nekoliko “berbi” godišnje. Hrvatska navodnjava svega 22.500 hektara poljoprivrednog zemljišta. Potencijal nam je golem i moramo ga čim prije staviti u punu funkciju, intenzivirati proizvodnju po hektaru i povećati prinose – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.

Svrha ovog Natječaja je povećanje poljoprivrednih površina koje se mogu navodnjavati, prvenstveno radi smanjenja negativnog učinka suša, osiguranja stabilnosti poljoprivredne proizvodnje i povećanja konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 332.000.000 kuna. Najniža vrijednost potpore po projektu iznosi 150.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti, a najviša 15.000.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Intenzitet potpore po projektu iznosi najviše 100 % od ukupnih prihvatljivih troškova projekta. Prihvatljivi korisnici su jedinice područne (regionalne) samouprave. Zahtjev za potporu može se podnositi od 28. veljače 2019. godine od 12:00 sati do 29. travnja 2019. godine do 12:00 sati. Na natječaj će se prijaviti i sustav navodnjavanja Kapinci-Vaška II. faza, čija je procijenjena vrijednost 25 milijuna kuna, za koji Virovitičko-podravska županija već ima spremnu građevinsku dozvolu.

Više informacija o natječaju možete pronaći ovdje.

(www.mps.hr)