NASTAVAK PROJEKTA Županija u virovitičkoj Gimnaziji Petra Preradovića pokreće Centar izvrsnosti “STEMpatični”

– Nelson Mandela je jednom prilikom rekao, “Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete koristiti da promijenite svijet” i tim pristupom se vodi i Virovitičko-podravska županija – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Naime, tijekom projekta “Budi STEMpatičan” Virovitičko-podravske županije, u kojemu su sudjelovali potencijalno daroviti učenici, nastavnici STEM predmeta, stručni suradnici, ravnatelji srednjih škola i djelatnici Ureda za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije, uočeno je da imamo određeni broj učenika koji se ističu u stvaralačkim mišljenjem, apstraktnim rasuđivanjem, posjeduju široko područje interesa i kvalitetu rada. Stoga, Virovitičko-podravska županija, u suradnji s Gimnazijom Petra Preradovića Virovitica, a na inicijativu župana Igora Androvića, županijske pročelnice za prosvjetu Vesne Šerepac i ravnateljice Gimnazije Petra Preradović, Jasminke Viljevac, pokreće „Centar izvrsnosti – “STEMpatični”.

“Centrom izvrsnosti” će se obuhvatili svi učenici srednjih škola naše županije koje su identificirale njihove škole, a za koje škole imaju suglasnost roditelja i koji na principu dobrovoljnosti žele sudjelovati u projektu. Teme kojima će se učenici baviti bit će vezane uz školske predmete matematiku, fiziku, kemiju, te informatiku. Projekt će započeti u veljači ove godine, održavat će se subotama u prostorima Gimnazije Petra Preradovića, u specijaliziranim učionicama i kabinetima, informatičkim učionicama.

Tijekom svakog susreta odrađivat će se dva predmetna područja. Prijedlog je, također, da u svakom predmetnom području istovremeno imamo dva do tri nastavnika od kojih će svaki raditi s po jednom grupom učenika (moguće je da u plenarnom radu predavanje održi jedan nastavnik, a primjerice, pri izvođenju eksperimenata ili rješavanja problema svatko radi s po jednom grupom ili određenim pojedincima).

– Ovo je samo jedan od projekata kroz koje županija ulaže u obrazovanje, jer ulaganje u obrazovanje nije samo ulaganje u razvoj društva već je to ulaganje u razvoj gospodarstva – podcrtao je župan Igor Andrović.

Metode i pristup će odgovarati osobnosti odabranih učenika. Napravit će se odmak od klasičnog školskog pristupa: od trajanja sata, od rasporeda sjedenja, grupiranja po razredima, potrebi da svi rade isto… Projekt će financirati Virovitičko-podravska županija. U radu će se moći koristiti i međupredmetni pristup koji smo primijenili u projektu “Zajedno kroz prirodoslovlje”.

(www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content