Orahovačka HVIDR-a već 26 godina čuva dignitet Domovinskog rata i uspomenu na žrtvu hrvatskih branitelja

Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Orahovica najdugovječnija je braniteljska udruga u gradu. Punih 26 godina ova udruga čuva dignitet Domovinskog rata i uspomenu na žrtvu hrvatskih branitelja nizom manifestacija i obljetnica. Orahovačka HVIDR-a je jedna od najaktivnijih braniteljskih udruga na području grada koja se bavi obilježavanjem obljetnica i organizacijom sportskih natjecanja pa sve do administrativne pomoći svim braniteljima s područja bivše općine Orahovica koji su članovi udruge ili neke od drugih braniteljskih udruga s tog područja.

Naravno, pomažu i braniteljima koji nisu članovi niti jedne udruge, a svakako najviše obiteljima poginulih i umrlih branitelja koliko je u njihovoj mogućnosti. Udruga je svake godine nositelj i organizator niza obljetnica povijesnih datuma i pogibija hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, a također suorganizator mnogih projekata i događanja kao što su prošle godine bili turnir „Damir Hornung“ u Doljanima, Pekmezijada u organizaciji udruge branitelja iz Duge Međe, pomoć u izgradnji biste branitelju Josipu Jurencu iz Paušinaca, prosvjed u Vukovaru, odlazak u Voćin na hodočašće te 27. obljetnice VO „Papuk 91“ i dana branitelja bivše općine Orahovica u organizaciji UHBDDR PPO 1990 – 1991. Sudjeluju na svim godišnjim skupštinama braniteljskih udruga i obilježavanju obljetnica diljem Virovitičko-podravske županije, ali i kod svojih prijatelja iz cijele Hrvatske.

-Moram spomenuti kako Grad Orahovica financira projekt Promicanje vrijednosti Domovinskog rata, kroz koji je zaposlena jedna osoba na ugovor o djelu, sa zadatkom pružanja pomoći svim udrugama iz Domovinskog rata na području grada i tri susjedne općine, u izradi i prijavi projekata na natječaje od lokalne razine do Ministarstava, kako bi osigurali sredstva za svoj rad i realizaciju svojih projekata – rekao je predsjednik HVIDR-e Orahovica Stjepan Varaždinac, te najavio kako će orahovačka HVIDR-a i ove godine nastaviti s vrijednim radom, a u planu su i neki novi projekti vezani, naravno, uz hrvatske branitelje i hrvatske ratne vojne invalide. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content