Pčelari najavili: Ispred nas je “Godina hrvatskog meda”, okrenite leđa uvozu i kupujte kvalitetni domaći med

U Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Virovitica danas (ponedjeljak) je održana 29. sjednica Grupacije pčelarstva na kojoj je, između ostaloga, bilo riječi o zajedničkom nastupu pčelara na ovogodišnjem VIROEXPO-u te o problematici koja muči proizvođače meda.

Poseban naglasak stavljen je na nacionalnu staklenku meda te na činjenicu da je hrvatsko tržište još uvijek pretrpano medom iz uvoza, a u uvodu je to obrazložio Slavko Švraka, član Hrvatskog pčelarskog saveza i član Grupacije pčelarstva HGK ŽK Virovitica.

Trenutno jedini način da se spriječi dominacija uvoznog meda je edukacija potrošača jer je domaći med puno kvalitetniji od uvoznog, ustvrdio je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos.

-Ono što je činjenica i gorući problem Hrvatskog pčelarstva je uvoz velikih količina meda. Prošla godina će biti rekordna po uvozu meda, jer je u prvih 10 mjeseci uvezeno je gotovo 1700 tona. Mi zakonskih mehanizama za to nemamo, Europa je otvorila tržište i jedino što možemo je našim konzumentima, našim potrošačima jasno staviti do znanja da mi imamo puno bolji i kvalitetniji med nego što dolazi iz uvoza. Za to je potreban jak marketinški pristup prema potrošačima, a s druge strane im vizualno, na policama, moramo prezentirati naš prepoznatljivi proizvod. Tome će doprinijeti nacionalna staklenka za med koja je projekt Hrvatskog pčelarskog saveza i Ministarstva poljoprivrede koja jamči pčelaru okrupnjivanje ponude, zajednički nastup na tržištu, zajednički marketinški pristup, a svim potrošačima jamči kvalitetu i povjerenje u naš domaći med – naglasio je Vrbos.

Sve te aktivnosti koje se provode, pored aktivnosti koje je pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede, odnosno postavljanje stotinjak mega plakata na kojima će biti nacionalna staklenka, uz promidžbene aktivnosti Hrvatskog pčelarskog saveza daju nekakvo pravo nadati se da će tijekom ove godine biti bolja situacija u sektoru pčelarstva zbog čega su ovu godinu pčelari nazvali “Godinom hrvatskog meda”.

Jedan novitet i iskorak ka boljemu je i činjenica da od 1. siječnja ove godine med mora biti odgovarajuće deklariran u RH s jasnom naznakom zemlje porijekla.

Na važnost kupovine domaćeg meda pčelari će i ove godine ukazati na sajmu VIROEXPO. Bit će izložena i nacionalna staklenka meda, a važno je napomenuti da je jedino Slavonski med uspješno zaštićen oznakom Europske kvalitete i zaštitom izvornosti. Na sjednici Grupacije pčelarstva HGK ŽK Virovitica predsjednik Vrbos pozvao je sve pčelare i predsjednike pčelarskih udruga s područja Virovitičko-podravske županije da sudjeluju u izradi dokumenata koji će preusmjeravati daljnje aktivnosti hrvatskog pčelarstva. Zaključio je kako je Školski medni dan hvalevrijedna aktivnost koja daje dodatni poticaj aktivnostima na boljem plasmanu domaćeg meda i pokazao se kao odlična promidžbena aktivnost. Izrazio je nadu da će ove godine u projekt biti uključeni ne samo učenici prvih razreda, i ne samo u školama već i u socijalnim ustanovama. Sve će to rezultirati time da će sve veći broj korisnika konzumirati upravo hrvatski med. (www.icv.hr, bg; foto: M. Rođak)