Počelo širenje ovosezonske gripe: U tjedan dana u VPŽ evidentirana 33 nova oboljela

Za razliku od prosinca prošle godine i na samom početku siječnja ove godine kada se sezonska gripa na području Virovitičko-podravske županije javljala povremeno, od 7. do 13. siječnja evidentirane su 33 nove oboljele osobe. Riječ je o 9 osoba u Virovitici, 18 u Slatini i 6 u Orahovici.

– Ovo povećanje oboljelih su prvi znaci većeg širenja ovosezonske gripe – napomenula je djelatnica Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” VPŽ Darija Petrovčić dodavši kako je scenarij širenja sezonske gripe isti svake godine.

– Povremeni počeci su obično tijekom prosinca, veće širenje nastupa početkom i sredinom siječnja, a najjači intenzitet je obično tijekom veljače pa pretpostavljamo da će tako biti i ove godine. Virus gripe se odlično prilagodio širenju među ljudima što gripu čini izuzetno zaraznom bolesti koja se lako prenosi kihanjem i kašljanjem. Ugrožene skupine su svakako oni koji stupaju u kontakt sa većim brojem ljudi, a radi se o javnim ustanovama, školama, ali isto tako i djeca i starije osobe, tj. osobe sa slabijim imunitetom – napomenula je Darija Petrovčić. Od početka pojave ovosezonske gripe evidentirano je ukupno 50 oboljelih. (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content