Učenici Katoličke osnovne škole posjetili mikrobiološki laboratorij županijskog Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok”

U sklopu projekta “Roditelj u razredu” učenici 4. razreda Katoličke osnovne škole sa svojom učiteljicom Ana-Marijom Brodjanac i učiteljicom Josipom Burušić posjetili su ZZJZ „Sv.Rok“, mikrobiološki laboratorij gdje im je na zanimljiv način majka jednog od učenika, Helena Eškinja, mag.med. lab.diagn. približila dosadašnja saznanja o zaraznim bolestima.

Prvi dio posjeta odnosio se na upoznavanje osnovnih metoda rada u laboratoriju, time i spoznaje koliko se međusobno isprepliću potrebna znanja iz medicine, biologije, kemije, matematike i fizike, a kroz njihovu primjenu u medicinsko-laboratorijskoj tehnologiji koja omogućuje kvalitetno otkrivanje i dokazivanje uzročnika zaraznih bolesti.

Zatim je uslijedio praktični dio u kojem su sudjelovali i sami učenici tako da su napravili otisak svojih neopranih ručica na hranjivom agaru kako bi vidjeli količinu i vrstu bakterija koje nose kao normalnu floru kože. Također smo utvrdili vrstu i količinu bakterija koja se nalazila na školskoj spužvi, školskim klupama i ostalim elementima učionice.

Susreli su se s radom laboratorijskih instrumenata (vaga, termostat, mikroskop te različiti analizatori), vidjeli neke od laboratorijskih testova i kemijskih reakcija i time naučili da postoje različite vrste mikroorganizama kao što su bakterije, virusi, gljive i paraziti. Mikroskopiranjem su utvrdili kakvi oblici bakterija postoje. Naučili su kako se bakterije umnožavaju, što vole jesti i gdje vole obitavati, koje su bakterije normalni stanovnici našeg organizma, a koje uzrokuju određene bolesti.

Kroz razgovor razvili su svijest gdje se sve krije izvor zaraze, koji su putovi prijenosa i širenja zaraznih bolesti, kako se organizam može obraniti te kojim životnim navikama i osobnom higijenom možemo doprinijeti očuvanju zdravlja.

Ovakvim načinom provođenja projekta razvili su svijest o odgovornosti brige za vlastito zdravlje i o prevenciji zaštite od zaraznih bolesti.

Prilikom posjete učenike i učiteljice KOŠ srdačno je pozdravio i dobrodošlicu poželio Ravnatelj ZZJZ „Sv.Rok“ Virovitičko podravske županije, prim.mr.sc. Miroslav Venus, dr.med.spec.epidemiolog te istaknuo važnost provođenja ovakvih projekata i doprinos zdravstvenih ustanova u sinergizmu sa školama. Kao znak potpore takvim preventivnim aktivnostima učenicima je uručio edukativne knjižice o važnosti zdravog načina života i prigodne majice.

Svi učenici su aktivno sudjelovali, pokazali izrazito zanimanje i na vrlo pozitivan način prihvatili ovakav način učenja. (zzjzvpz.hr)

 

[g-gallery gid=”504612″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content