ZA SVE JE KRIVA JUŽINA Virovitičko-podravsku županiju pogodila kratkotrajna “mećava”

foto: K. Paljar

Područje Virovitičko-podravske županije tijekom današnjeg podneva zahvatio je umjeren do jak snijeg. U kratkom vremenskom periodu (za 15-20 minuta) formirao se dekorativan snježni pokrivač oko 3 cm. S meteorološkog gledišta ne mogu reći da je bila mećava zato što nisu bili svi uvjeti zadovoljeni da bi okarakterizirali mećavu.

Mećava je meteorološka pojava, vremenska nepogoda jakog intenziteta koju karakteriziraju padanje snijega nošenog jakim vjetrom, slaba vidljivost i niske temperature. Uz mećavu se najčešće javlja i vijavica, kad vjetar podiže (“vija”) ranije napadali snijeg.

foto: K. Paljar

Neki od uvjeta da bi se proglasila mećava su stalni vjetar ili česti udari vjetra brzine 56 km/h ili veće, obilne snježne oborine i/ili vijavica, vidljivost manja od 400 metara, trajanje duže od 3 sata i temperature zraka koje nisu definirane, ali se podrazumijevaju niske temperature iz prethodnih uvjeta.

foto: K. Paljar

Krivac današnjeg umjerenog do jakog snijega je južina koju očekujemo u dane vikenda. S oborinama je gotovo, barem danas. Tijekom petka, subote i nedjelje očekujemo porast temperature zraka. Vjetar u jačanju i okretanju na južne smjerove. Jutarnje temperature zraka očekujemo od -1°C ili koji stupanj niže tijekom petka do 7°C tijekom subote i nedjelje. Najviše dnevne od 9°C tijekom petka do 14°C ili koji stupanj više tijekom subote i nedjelje. Tijekom subote i nedjelje očekujemo povremenu kišu.

foto: K. Paljar

U tjednu pred nama izgledan je novi “napad zime”. Bez brige, ne treba očekivati vremenske uvjete iz Amerike. Više o svemu tijekom nedjelje.

(www.icv.hr, kp)