ŽELJKO IHAROŠ, DIREKTOR FLORE: „Prošle godine ostvarili smo krunski rezultat“

Iza tvrtke Flora Vtc d.o.o. jedna je od iznimno uspješnih poslovnih godina, a i za 2019. imaju velike planove. O poslovnim rezultatima, djelatnostima i planovima za budućnost razgovaramo s direktorom Željkom Iharošem.

Kako biste ocijenili 2018. godinu?

S osobitim zadovoljstvom i srećom možemo potvrditi da je 2018. godina, poslovno gledano, bila najbolja poslovna godina u povijesti tvrtke. Prema završnim projekcijama za 2018. godinu, doći ćemo do nekakve, za nas uvjetno rečeno, ‘magične brojke’ od deset milijuna eura, odnosno oko 74 milijuna kuna, što je najbolji poslovni rezultat otkad tvrtka postoji.

Što se tiče uspjeha u 2018. godini, on je zasnovan na predanom radu, redu, disciplini, htijenju i znanju, na svim onim elementima koji su bili bitni kako bismo s jedne strane ostvarili naše želje i ciljeve, a s druge strane mogućnosti koje su nam se pružale u 2018. godini. Ovaj rezultat je za nas u tvrtki Flora impozantan i vrhunac vjerojatno svega što smo u zadnjih desetak godina radili i u poslovnom smislu gradili.

Tvrtka danas i prije deset godina. Možete li usporediti stanje?

Prije deset godina tvrtka Flora imala je desetak milijuna kuna bruto prihoda, a danas imamo deset milijuna eura. To je plod dugotrajnog i mukotrpnog rada. S vremenom smo se ekipirali, dosta toga učili i naučili, savladali određene vještine i došli smo do današnjih rezultata. Što se tiče broja zaposlenih, prije desetak godina imali smo devedesetak zaposlenih, danas brojimo 150 zaposlenih.

Zaposlenost nam se povećala za oko 70 %. Što se tiče neto primanja, primanja po zaposlenom smo povećali za gotovo 50 % u 10 godina. Kad govorimo o investicijama, u tvrtku, objekte, tehnologiju, kadar i sve ono što nam je pomoglo da dođemo do ovog rezultata uložili smo oko 37 milijuna kuna. Krunski rezultat zapravo je plod sustavnog ulaganja. U zadnjih deset godina bruto prihod nam je porastao za 700 %.

Jedna od glavnih djelatnosti tvrtke odvoz je otpada, no to nije jedina djelatnost. Kojim je sve uslugama tvrtka Flora danas prisutna na tržištu?

Interesantno je spomenuti da tvrtka Flora u proteklih 13 godina nije povećavala cijenu odvoza komunalnog, odnosno miješanog otpada. Izuzetan poslovni rezultat nije postignut s pozicije da nam je nedostajalo sredstava pa smo svake godine dizali cijenu za 30-40 % i tako došli do današnjih brojki.

Prihod koji je ostvaren u 2018. godini plod je prihoda iz drugih djelatnosti koji nemaju isključivo vezu s komunalnim otpadom i nemaju isključivo vezu s gradom Virovitica, gdje je sjedište naše tvrtke. Taj prihod nastao je u gospodarenju ostalim kategorijama otpada, prije svega električnog i elektroničkog otpada, plastike, papira, željeza, limovine, izuzev komunalnog i biorazgradivog otpada.

Tu smo napravili najveći iskorak, uključivši i otpadne auto gume, otpadno ulje i sve druge vrste otpada koje ne spadaju u kategoriju miješanog otpada. Najbolji financijski rezultat ostvarili smo uz pomoć, dakle, drugih djelatnosti mimo komunalnog otpada jer smo kao tvrtka odavno nadmašili okvire grada Virovitice, pa i bliže okolice.

Tvrtka smo koja posluje na čitavom prostoru Hrvatske, možemo reći i izvan države, jer poslujemo s tvrtkama koje su izvan hrvatskih granica. Ako gledamo ukupan prihod, desetak posto ostvarujemo od korisnika naših usluga koji žive i borave na prostoru grada Virovitice, a 90 % prihoda ostvarujemo daleko izvan okvira općine i grada Virovitice, odnosno na čitavom prostoru Hrvatske.

Koji su vam poslovni planovi za ovu godinu?

U ovoj godini planiramo jednako intenzivno nastaviti raditi, tražiti nove poslove, boriti se na tržištu, boriti se za sve ono što možemo prihodovati, tako da u 2019. godini očekujemo jednako dobar poslovni rezultat. Nastavljamo s investicijama, stavili smo pred sebe dosta dobar i ambiciozan plan, kad su u pitanju investicije.

Riječ je o oko deset milijuna kuna vrijednih investicija, a očekujemo da će i ova godina s prihodovne strane biti približno ili jednako uspješna prošloj. Konkretno, investicije se odnose na objekte, vozila i drugu opremu putem javne nabave, od goriva na dalje, a očekujemo da će investicijski ciklus biti gotovo jednak ovom proteklom periodu kroz godišnju strukturu, možda čak i nešto veći.

I dalje ćemo, uz ulaganja u objekte, opremu i vozila, ulagati i u bolje uvjete rada i života naših zaposlenika i sve ono što nam danas-sutra može donijeti s jedne strane uštedu u poslovanju, a s druge strane manje troškove na održavanju i servisiranju.

mali3 560x419 Custom
foto: flora-vtc.hr

VRIJEDNE INVESTICIJE

Tvrtka je prošle godine znatno obnovila svoj poslovni park. O čemu je riječ?

Ukupna vrijednost novonabavljene opreme i vozila iznosi više od tri milijuna kuna bez PDV-a, a nabavljena je javnom nabavom, uglavnom putem financijskog leasinga. Ističemo da je nabava nekih vozila subvencionirana putem natječaja od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Kao i uvijek do sad, zajedničko svim novonabavljenim vozilima i strojevima je da imaju veću učinkovitost, kvalitetu izrade i rada, nude multifunkcionalnost, automatiziranost i nadziranost rada te jednostavnost rukovanja i održavanja. Kupili smo kamion s nadogradnjom tip „abroll-navlakač” velikih kontejnera kakve Flora inače već koristi za skupljanje i prijevoz EE otpada, podizač kontejnera tip „absetz-kipper” namijenjen za podizanje i prijevoz kontejnera od 5m³, dva traktora tvrtke SAME, jedan veliki 85KS model Dorado Classic te manji-kompaktni model Solaris snage 50KS.

Ujedno, kupili smo kombiniranu višenamjensku samohodnu radnu jedinicu – kosilicu/skupljač lišća za djelatnosti Florine službe održavanja zelenih površina. To je specijalni stroj tvrtke Ferris, snage 25KS iznimne okretljivosti i ostalih voznih sposobnosti za održavanje zelenih površina u urbanim sredinama, osobito kosina, pa će itekako poslužiti u održavanju zelenih površina oko uređenog dvorca i parka.

Ponosni smo i na multifunkcionalno teretno elektro vozilo francuske marke GOUPIL, potpuno na električni pogon s „nula“ emisijom CO2. Za ovu godinu predvidjeli smo nabaviti još jedno električno vozilo koje će nam prvenstveno služiti za obavljanje djelatnosti na prostoru grada Virovitice.

Želimo i tu dati svoj doprinos, u smislu razvoja ekološkog pristupa, ekologije, obavljanja naših djelatnosti, da što manje zagađujemo okoliš. Nadam se i vjerujem da ćemo takav trend nastaviti i u budućnosti.

(www.icv.hr, ml, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content