Članovi Grupacije vinogradarstva i voćarstva HGK – Županijske komore Virovitica potvrdili sudjelovanje na 24. Viroexpu u Virovitici

U HGK – Županijskoj komori Virovitica, 4. veljače, pod predsjedanjem voditelja Grupacije i voditelja PJ Voćarstvo i vinogradarstvo u PP Orahovica Josipa Tokića, održana je 24. sjednica Grupacije vinogradarstva i voćarstva HGK – Županijske komore Virovitica, na kojoj se raspravljalo o aktualnom stanju u vinogradarstvu i voćarstva na području Virovitičko-podravske županije.

Članovi Grupacije su istakli da je 2018. bila izuzetno dobra godina za vinogradare. Na području Virovitičko-podravske županije, ovisno o lokalitetu, vremenskim uvjetima,…., ostvareni su 10-30 posto veći prinosi, a i kvaliteta grožđa je bila izuzetno dobra, što je povoljno utjecalo i na kvalitetu vina, koja je izuzetna.

Kod velikih proizvođača grožđa istaknut je nedostatak radne snage u vrijeme rezidbe i berbe.

Naglašen je problem u plasmanu vina malih proizvođača, te se apelira na ugostitelje da u svojoj ponudi asortiman vina obogate ponudom vina domicilnih registriranih proizvođača.

Osobito je istaknut problem zapuštenih vinograda, koji su stanište američkog cvrčka, uzročnika zlatne žutice, jedne od najopasnijih bolesti vinove loze.
Bolest se može spriječiti krčenjem zapuštenih vinograda, pravovremenom i pravilnom primjenom zaštitnih sredstava i uklanjanjem zaraženih trsova.
Suzbijanje američkog cvrčka ključna je mjera za zaustavljanje širenja zlatne žutice vinove loze, a prisutnost američkog cvrčka u vinogradima može se pratiti postavljanjem žutih ljepljivih ploča.

Donijeta je i odluka o, već tradicionalnom, sudjelovanju i načinu prezentacije članova Grupacije na 24. Viroexpu, međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, u Virovitici, 15. – 17. ožujka, kao i o mogućnostima sudjelovanja na ostalim promotivnim manifestacijama, u zemlji i inozemstvu, posredstvom i u organizaciji HGK – Županijske komore Virovitica. Svi ti nastupi osiguravaju veći plasman i izvoz vina.

Stručno putovanje, koje se organizira tradicionalno jednom godišnje, realizirat će se u jedno od vinorodnih područja Slavonije i Baranje.

Sjednici su prisustvovali najveći proizvođači vina, koji godišnje proizvedu oko 7.000 hl vina prepoznatljive kvalitete, te predstavnici Udruga vinogradara i voćara iz Virovitičko-podravske županije. (www.icv.hr, HGK – ŽK Virovitica)