Do prve godine života cijepljenje protiv pneumokoka postalo je obvezno

Dolaskom 2019. godine na snagu je stupio zakon o cijepljenju djece, u okviru kojeg je u kalendar obaveznih cijepljenja uvršteno i cijepljenje protiv pneumokoka, koje se najviše odnosi na dojenčad stariju od dva mjeseca do godine dana starosti.

Bakterija streptococcus pneumoniae ili kako je često zvana samo – pneumokok, uzrokuje upale sinusa, bronha, pluća, uha, a u najgoroj situaciji može uzrokovati i upalu moždanih ovojnica (meningitis) ili bakterijemijsku sepsu, odnosno trovanje krvi, nakon čega najčešće uslijedi smrt.

Riječ je o bakteriji koja je iznimno rasprostranjena, najčešće među djecom vrtićkog uzrasta, no može biti vrlo kobna i za osobe starije životne dobi, osobito kada je riječ o upali pluća.

VIRUS PRIPREMI, PNEUMOKOK
NASTAVI

Dogodi li se da streptokok probije barijeru, odnosno dođe li do pada imuniteta i do zaraze osobe koja se razboli (a to se ne tretira pravilno), može doći do toga da bakterija uđe u krv i izazove bakterijemiju. Bakterijemija se može putem krvi proširiti na druge organe te može izazvati endokarditis ili bakterijemijsku sepsu, poznatiju kao „trovanje krvi“.

Ovo vrijeme pogoduje razvitku pneumokoka, upozorava dr. Miroslav Venus, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo „Sv. Rok“. Pojašnjava da je pneumokokna upala pluća najčešća sekundarna komplikacija koja slijedi nakon gripe odnosno influence, koja je sad u punom jeku.

– Događa se da virus gripe uđe u organizam, pripremi teren, oslabi imunitet, oslabi epitel na nazofarinksu, gdje se razvija infekcija pneumokoka koja onda lakše prodre i izazove bakterijemiju, dakle prođe u krv te izazove sepsu, što u krajnjem slučaju može rezultirati kobnim posljedicama – objašnjava dr. Venus.

Infekcije pneumokokom su česte i samim tim najopasnije za osjetljivije dijelove populacije: djecu i osobe u trećoj životnoj dobi, one nakon 65. godine života. Ako je pritom riječ i o zatvorenim kolektivima kao što su primjerice vrtići, starački domovi, zatvori te osobito tamo gdje su opća higijena i standard niži, pneumokok lakše kruži između ljudi koji su u doticaju te lakše izaziva oboljenje.

cijepljenje 1 Custom

DVIJE VRSTE CJEPIVA

-Važno je znati da ovo cjepivo nije nešto novo, neka inovacija u medicini. Razlikujemo dvije vrste cjepiva vezanih za pneumokok. Na osnovu kapsularnog kompleksa, ima 90 različitih serotipova pneumokoka vezanih direktno za njegovu antigenost (izazivanje bolesti). Neki od njih obilježavaju se počevši od jedan pa sve do 90, s time da su oni obilježeni početnim brojevima patogeniji. Oni koji su obilježeni bliže broju 90, nisu tako opasni (kako se koji u povijesti izolirao, dobio je svoj sljedeći broj). Važno je reći da je uz tip 1 najpatogeniji tip 3 te da su upravo oni najčešći uzročnici pneumonije ili drugih upala – ističe doktor Venus.

Pneumo 23 sadrži u sebi 23 od 90 antigenih serotipova, između ostalih i tip 1 i tip 3. No postoji i drugo, konjugirano pneumokokno cjepivo. Njegov službeni naziv je Prevenar 13 i on sadrži 13 antigenih serotipova, ovo cjepivo sadrži također tip 1 i tip 3.

– Nadamo se da će tim cjepivom, Prevenar 13, koje treba ovih dana doći iz HZZO-a u naše pedijatrijske ambulante, djeca po određenom kalendaru i protokolu biti cijepljena. Razlika između polisaharidnog i konjugiranog cjepiva je što su na drugačiji način pripremljena. Pokazalo se da djeca do druge ili treće godine života vrlo slabo reagiraju nakon što su cijepljena polisaharidnim cjepivom pa je zbog te djece proizvedeno konjugirano cjepivo na koje je vezan proteinski nosač i zbog toga se imunitet kod djece koja su cijepljena tim konjugiranim cjepivom bolje stvara – ističe dr. Venus koji dodaje kako će upravo konjugirano pneumokokno cjepivo dobiti djeca koja su po novoj odluci uvrštena u kalendar obaveznih cjepiva.

Prema kalendaru, cjepivo je obavezno za svu dojenčad stariju od dva mjeseca života, a koja će primiti tri doze unutar godine dana. Način provedbe započinje prvim cijepljenjem u kojem će se prva doza dobiti s dva mjeseca života (8 tjedana), potom s četiri mjeseca (16 tjedana) i treća doza s godinom dana (12 mjeseci). Važno je napomenuti da se ovo cjepivo može primijeniti u kombinaciji s nekim drugim cjepivima koja su redovna prema kalendaru.

PREDNOSTI I MANE CJEPIVA

-Prednosti koje ovo cjepivo donosi su zaštićenost od komplikacija uzrokovanih možebitnom bolesti, dakle zaštićenost od upale pluća na prvom mjestu, ali i zaštićenost od drugih upala.
Generalno gledajući, nema nedostataka, no može se govoriti samo o nuspojavama koje su prema dugogodišnjim iskustvima najčešće lokalne, odnosno izazivaju blaže ili jače crvenilo na mjestu uboda kao što su natečenost ili promjene raspoloženja. Dakako, te nuspojave nisu nešto što će se zasigurno dogoditi, već se govori o vjerojatnosti. Spektar nuspojava može biti velik zbog toga što svatko drugačije reagira pa se nikada ne zna kako koje cjepivo utječe na pojedini organizam – istaknuo je dr. Venus koji dodaje kako je uvijek važno gledati „cost benefit“, odnosno kolika je dobrobit od cjepiva prije negoli se promotre moguće nuspojave.

Zasad, puno su veće prednosti i zaštita koju cjepivo nudi, u odnosu na komplikacije koje mogu nastati necijepljenjem. Zbog čitavog spektra i dva različita cjepiva, mogu se cijepiti svi, a ne samo djeca.

Budući da je cijepljenje zakonom obavezno, dijete starije od dva mjeseca čiji roditelji ne žele cjepivo rade prekršaj te epidemiolozi apeliraju na roditelje da ne ugrožavaju svoju djecu necijepljenjem. Za sve druge informacije građani se mogu obratiti liječniku u svojoj pedijatrijskoj ambulanti, u ambulantama obiteljske medicine koje imaju upisanu malu djecu i u Zavodu za javno zdravstvo, ističe dr. M. Venus.

ZAŠTITA RIZIČNIH SKUPINA

Cjepivo besplatno za osobe starije životne dobi i za osobe bez slezene
Osim navedene skupine djece do godine dana starosti, mogu se cijepiti i druga djeca koja su imunokompromitirana koja iz nekog razloga nemaju slezenu. Naime, funkcija je slezene zaustaviti streptokok koji prodre kroz imunosustav i počinje se širiti po organizmu, a „tvornica“ koja ga ubija je slezena. No, ako se dogodi da osoba nema slezenu, da je rođena bez slezene (pati od prirođene asplenije) ili tijekom života doživi prometnu nezgodu pa se slezena mora kirurškim putem odstraniti, onda se takve osobe bez obzira na dob i neovisno je li riječ o djeci ili o odraslima mogu cijepiti s jednim ili drugim cjepivom, a koje je za njih također besplatno.

Za osobe starije životne dobi cjepivo nije obavezno, ali preporučeno je i mogu ga dobiti besplatno. Ako se netko želi prevencijski zaštiti, može se cijepiti, no takva će osoba cjepivo morati platiti jer ga još za sad na tržištu nema dovoljno. (www.icv.hr, lmh)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content