DVIJE ALME Dramatične sudbine dviju rodbinski, ali i životnom dramatikom povezanih žena

U organizaciji Austrijskog kulturnog foruma Zagreb i Ogranka Matice hrvatske u Virovitici uz prigodan program u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici održat će se predavanje uz izložbu KALLIOPE AUSTRIA – Žene u društvu, kulturi i znanosti. Dvije Alme – dramatične sudbine dviju žena; Alme Mahler, skladateljice i muze mnogim umjetnicima, i Alme Rosé, violinistice i dirigentice ženskoga orkestra u logoru Auschwitz.

Predavanje će biti u utorak, 12.ožujka, a predavač je Marijana Pintar, muzikologinja.

alma rose western jewish studies
U predavanju je naglasak na prikazu života i djelovanja dviju rodbinski, ali i životnom dramatikom povezanih žena: Alme Mahler (Beč, 1879 – New York, 1964), skladateljice i muze mnogim umjetnicima, i Alme Rosé (Beč, 1906 – Auschwitz 1944), violinistice i dirigentice ženskoga orkestra u logoru Auschwitz. Unatoč raznim tragičnim okolnostima, njihove su ljudske sudbine primjer snažnih ženskih osobnosti koje su ostavile za sobom zamjetan trag.

Mnoge su značajne žene u službenoj austrijskoj povijesti zbog raznih okolnosti bile zaboravljane, previđane ili marginalizirane. Ovom se izložbom, u jednom strogom uskom izboru od samo 48 životnih priča, želi prikazati lepeza raznih žena (aristokratkinja, salonskih dama, pobornica ženskih prava, znanstvenica, pedagoginja, književnica, glazbenica, slikarica, redateljica, glumica, plesnih umjetnica i drugih), koje su u vremenskom rasponu od početka 19. stoljeća do danas ostavile trag u društvu, kulturi i znanosti obogativši time povijest svoje zemlje. (www.icv.hr, knjiznicavirovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content