Izložba Kladarčanina Stjepana Ivanca postavljena u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti povodom Noći muzeja u Zagrebu

U Zagrebu je u subotu, 2. veljače, u okviru manifestacije Noći muzeja, u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti u 13 sati otvorena 22. samostalna izložba likovnog umjetnika Stjepana Ivanca.

Umjetnik se predstavio slikama na staklu i crtežima oslikanim tušem. Autor postave izložbe je Vladimir Crnković, dugogodišnji ravnatelj ovog muzeja, a recenzije Marijan Špoljar koji predstavljaju slikara Stjepana Ivanca kao uvaženog predstavnika Hlebinske škole i hrvatske naive.

Slikar je rođen 22. listopada 1953. u Kladarama u Podravini gdje i sada živi i radi. Sustavno je počeo slikati 1971. godine, a svoje radove izlaže što samostalno, što zajednički od 1972. godine.

22 samostalna izložba S Ivanec 2018 044 1
Foto: B. Mihoković

Autor izložbe Vladimir Crnković za ovu izložbu posebno je izdvojio Ivančevu sliku Podravci grade Babilonsku kulu iz 1974. godine rekavši da je ta slika jedna od njegovih najvažnijih i najslojevitijih invencija u kojoj je osuvremenio biblijsku tematiku, u izmišljenom podravskom krajoliku, a svi njegovi oslikani likovi rade i u nekakvom su teatralnom pokretu.

Izložbu u Zagrebu prva je predstavila sadašnja ravnateljica muzeja Mira Francetić Malčić, nazvavši je kritičkom i prigodnom, a Stjepana Ivanca, kao uvaženog, vrsnog umjetnika Hlebinske škole Hrvatske naive.

Izložba povodom Noći muzeja kruna je i rezultat međusobne dugogodišnje suradnje umjetnika s Muzejom. Koncepcija, realizacija projekta, dokumentacija i postav izložbe djelo je Vladimira Crnkovića , a na ovakvu obradu djela čekaju još mnoga, iz fundusa muzeja, rekla je urednica i ravnateljica Muzeja, jer ih je do sada samo nekoliko obrađeno na taj način.

Vladimir Crnković iznio je da se sa Stjepanom Ivancem susreo prvi puta 1972. godine u Galeriji Lotršćak gdje je Ivanec priredio svoju 1. samostalnu izložbu. Prateći najznačajnije umjetnike podravske naive godine 1975. na izložbi uočio je Ivančevu sliku Podravci grade Babilonsku kulu i od tada sa zanimanjem pratio je njegov razvoj. Posebno podvukao je godinu 1980 i 2005. Prateći umjetnike naivne umjetnosti nakon 1970. rekao je da se Ivanec nametnuo kao prvi među njima.

22 samostalna izložba S Ivanec 2018 107 1
Foto: B. Mihoković

Godine 2001. u Muzeju otkupljena je Ivančeva vrlo vrijedna mala slika Tirkizna zima koja je na ovoj izložbi a otkupljena od Josipa Depola u čijem je vlasništvu bila više od 15 godina. Muzej je 2008. godine otkupio njegovu sliku Zima koja je također dio izložbe.

Godine 2011. i 2012. autor dobiva zasluženo mjesto na svjetskim izložbama. Potom je iz zbirke Ledić za Muzej naivne umjetnosti okupljena slika Podravci grade Babilonsku kulu zahvaljujući potpori Gradskog ureda za kulturu Zagrebu. Stjepan Ivanec time dobiva službenu potvrdu svoje reputacije od ključne Hrvatske institucije za naivu.

22 samostalna izložba S Ivanec 2018 064 1
Foto: B. Mihoković

Vladimir Crnković naglasio je da je dubinski analizirao sliku Podravci grade Babilonsku kulu koja je u fundusa Muzeja i uz dozvoljeno proširenje s još nekoliko Ivančevih djela ispunjena je jedna cijela prostorija. Potom je još jednom čestitao umjetniku, pozdravio brojne posjetitelje izložbe, posebno iz njegovog kraja.

Slikar Stjepan Ivanec u večernjim satima posjetiteljima Noći muzeja prikazao je tehničku umjetnost i virtuoznost svojeg slikanja na staklu. Izložba će biti otvorena u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti u Zagrebu od 1. do 10. veljače 2019. (www.icv.hr, B. Mihoković)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content