“JA JESAM. JA HOĆU.” Pokrenuta akcija kojom se želi prevenirati, rano otkriti i educirati javnost o malignim oboljenima

Maligne bolesti predstavljaju veliki problem u svim zemljama svijeta, pa tako i u Hrvatskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, čulo se danas (petak) na konferenciji za novinare koju su organizirali Virovitičko-podravska županija, Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” i Liga protiv raka Virovitičko-podravske županije, a u povodu Hrvatskog tjedna protiv raka.

Na konferenciji je predstavljena i brošura naziva „Ja jesam, ja hoću“, sa statističkim pokazateljima obolijevanja od malignih bolesti u našoj županiji. Među deset vodećih uzroka smrti za područje Virovitičko-podravske županije, za osobe ženskog spola nalaze se zloćudna novotvorina dojke i debelog crijeva na četvrtom, odnosno petom mjestu s tendencijom blagog pada na ljestvici učestalosti.

IMG 7353
Foto: K. Toplak

Za muškarce je među vodećih deset uzročnika smrtnosti zloćudna novotvorina bronha i pluća na visokom trećem mjestu i ne pokazuje tendenciju pada, s tim da su još kao uzročnici smrti prisutni zloćudna novotvorina debelog crijeva, prostate i želuca koji pokazuju tendenciju porasta. Kako je na konferenciji istaknuo ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Sv. Rok” dr. Miroslav Venus iznimno je važno odazvati se na Nacionalne preventivne programe kako bi se većina karcinoma dijagnosticirala u ranom stadiju kada je u visokom postotku moguće izlječenje.

Stoga je i pokrenuta akcija pod nazivom “Ja jesam. Ja hoću.” kojom se želi spriječiti gubitak života primjenom mjera prevencije, ranog otkrivanja i pravovremene i kvalitetne terapije.

SPASITI DO 7000 ŽIVOTA GODIŠNJE

-Nacionalnim planom protiv raka u Hrvatskoj želi se zaustaviti porast oboljelih i umrlih od raka i spasiti između 5. 000 i 7.000 života godišnje. Naglasak je na važnosti ranog otkrivanja bolesti i većeg odaziva na nacionalne programe ranog otkrivanja karcinoma. Svatko od nas mora razmisliti kakvim stilom života živi i morao bi reći: “Ja već jesam obavio/obavila pregled. Ja hoću obaviti preventivni pregled” – istaknuo je dr. Venus.

IMG 7358
Foto: K. Toplak

Virovitičko-podravska županija puno ulaže u zdravstvo, kazao je župan Igor Andrović.

-Aktivno smo se uključili u poboljšanje zdravstvene infrastrukture, od izgradnje Dnevne bolnice, nabavke CT uređaja kao i uređaja za magnetnu rezonancu što će svakako poboljšati preventivnu dijagnostiku. Kao županija ulažemo i u ljude, prvenstveno liječnike kako bi ih zadržali u našim zdravstvenim ustanovama, počev od stipendija, subvencija kamata za kupnju stana ili kuće, a raspisali smo i Javni poziv za subvencioniranje podstanarstva svakom liječniku koji nema svoju nekretninu u zaposlen je u nekoj od zdravstvenih ustanova. Na nama svima je da postanemo svjesni važnosti preventivnih Nacionalnih programa ranog otkrivanja malignih bolesti. Zbog toga je i pokrenuta ova akcija, jer preventivni pregledi spašavaju tisuće života – zaključio je župan Igor Andrović.

Konferenciji za novinare nazočila je i pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Melita Sirovica koja je naglasila kako se u OB Virovitica redovito obavljaju preventivni pregledi, i u poslijepodnevnim satima, odnosno prema dogovoru s pacijentima. Uključen je veliki broj stručnjaka, liječnika i radiologa, koji izlaze vrlo često u susret pacijentima i takve pregleda obavljaju i subotom.

-Ono što je važno je informirati javnost, pa se tako sa svojim sumnjama i pitanjima možete javiti ili kontaktirati i Upravni odjel, Zavod za javno zdravstvo ili Ligu protiv raka VPŽ – zaključila je M. Sirovica. (www.icv.hr, bg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content