NAŠ PONOS Upoznajte hrabre lavice Tinu i Ivu, djevojčice rođene sa srčanom greškom

One su divne, vesele, optimistične, znatiželjne i beskrajno drage. Dijele prijateljstvo, ljubav prema crtanju, ali i još puno važniju činjenicu: obje su se u prvim mjesecima svog postojanja morale izboriti za život.

Riječ je o Tini Cabunac (10) iz Brezika i Ivi Gros (9) iz Suhopolja, djevojčicama koje su rođene s teškom srčanom greškom, zvanom tetralogijom fallot. Za laike, rođene su bez srčanog zida, miješala im se venska i arterijska krv i svoju prvu tešku operaciju prošle su još kao bebe, starije nešto više od mjesec dana.

UGRADILI PREMOSNICU I ‘ZAKRPALI’ RUPICE

– Tinini srčani zalisci su bili preuski pa su ih morali proširivati i danas na njima ima metalne pločice. Na aorti, koja joj je bila sužena, napravili su joj premosnicu. Imala je i jako puno rupica na srcu koje su ispunili, ‘pokrpali’ i danas je dobro, zdrava je, ne koristi nikakvu terapiju, jedino se više umara nego druga djeca njene dobi i ne smije se baviti težim sportovima niti ići na natjecanja – priča nam Nives Cabunac, Tinina sestra koja naglašava kako je Tinina dijagnoza zauvijek promijenila njihovu obitelj. Postali su bliži nego ikad.

Tina, koja ima stariju sestru i brata, mjesece je provela u bolnici i prošla dvije vrlo ozbiljne operacije srca. O bolesničkim danima govori sa smiješkom. – Imamo predivne liječnike i sestre, jako su super i dragi.

Dok sam bila mala, mama mi je pričala da sam više voljela da me nose doktori i sestre nego ona po bolnici – odaje nam Tina koja je i svoj prvi rođendan dočekala na KBC Rebro, gdje se nalazi Centar pedijatrijske kardiologije.

Vrhunski liječnici i medicinske sestre ondje danomice spašavaju najmlađe borce za život i vraćaju nadu njihovim obiteljima. Zahvalna im je Tina, danas vedra i uspješna učenica 4. razreda Osnovne škole Vladimir Nazor.

– Volim kad smo na kreativnoj grupi poslije škole, kada plešemo i zabavljamo se. Volim i šetati, igrati se skrivača ili lovice sa prijateljima – kaže nam Tina koja ističe kako zbog svog stanja nije oslobođena tjelesnog, no da mora paziti na fizički napor. Ako se jako umori dok trči, objašnjava nam, onda mora odmah stati i odmoriti se.

SRETNA I ZNATIŽELJNA

Sličnu priču ima i njena godinu dana mlađa prijateljica Iva Gros (9) iz Suhopolja, učenica trećeg razreda Osnovne škole Suhopolje. O Ivi smo pisali prošle godine kada je „zarobila“ naše srce svojom otvorenošću, maštom i simpatijama…

Iva je bila prva beba u Hrvatskoj na kojoj je stručni tim liječnika zbog teške srčane greške proveo iznimno zahtjevnu operaciju srca. – Operacija je trajala osam sati i liječnici su joj napravili kompletnu korekciju srca. Imala je samo mjesec dana i četiri kilograma – sjeća se mama Irena Gros, aktivna članica Udruge Veliko srce malom srcu koja na razini Hrvatske pomaže malim pacijentima i njihovim obiteljima.

Znatiželjna Iva ističe kako se u odnosu na lani gradivo u školi povećalo, no da je jedno ostalo isto: njena ljubav prema crtanju, životinjama, prijateljima.

-Ne igram tjelesni, nego pomažem učiteljici donijeti opremu, strunjače i vodim brigu o ključevima. I dalje me virusi ‘vole’, pa često znam izostati s nastave. No prijateljice mi donesu bilješke pa ja to brzo nadoknadim – priča nam sretna Iva u jednom dahu.

Dvije vedre djevojčice nacrtale su i jedan crtež.  – Htjeli smo vam poručiti da ovaj crtež stavite u novine i na internet, da znate da je nama važno kada drugi znaju da postojimo – tiho nam je rekla Iva.

Tina i Iva poručile su svima da svaka ima jednu jako, jako veliku želju. Iva: da više niti jedno dijete nema srčanu grešku, a Tina: ako već i ima, da se lako riješi. Što drugo možemo, nego i sami poželjeti isto? (www.icv.hr, mlo)

Kako nijedan heroj iz sjene ne bi ostao bez svoje zaslužene priče, tražimo vašu pomoć, dragi naši čitatelji. Kandidirajte nam svoje superheroje, svoja draga lica bez kojih vaš život ne bi bio isti i recite im hvala za sve što čine u vašem životu. 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content