Općina Sopje organizator je četvrte po redu Bošporijade na kojoj će ove godine svoje umijeće u spravljanju tog tradicionalnog jela, karakterističnog za sopjansko područje, pokazati desetak ekipa s područja općine Sopje, a svoj dolazak najavila je i jedna ekipa iz Mađarske.

Četvrta Bošporijada započet će u 17 sati, 16. veljače (subota), u prostoru sopjanskog Mjesnog doma.

Općina Sopje ovim putem poziva sve dobronamjernike koji do sada nisu kušali, ili jesu, da svojim dolaskom uveličaju ovaj događaj.

Vbošporijada Custom

BOŠPOR

Bošpor je jednostavno, neobično i vrlo ukusno jelo, karakteristično za Sopje i okolicu. U tom poljoprivrednom kraju nekad je to bio doručak prije odlaska na njivu. Bošpor se sastoji od mješavine brašna, vode, mljevene slatke paprike, u koju se stavlja kuhana rajčica iz domaće zimnice, i to je crveni bošpor. Posebnu aromu jelu daju domaće suhe kobasice koje se kuhaju u njemu, a može to biti i drugo dimljeno meso, kao što su suha rebra i slanina. Gustoću određuju kuharice, a pravi je bošpor gušći od krem juhe i rjeđi od umaka rajčice.

(www.icv.hr, adf, foto: arhiva)