Poljoprivrednicima dostupno 133 milijuna kuna – niže kamatne stope, niže naknade i duži rokovi otplate

blank

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić uručio je danas, 21. veljače 2019. godine sporazume o suradnji na provedbi Pojedinačnih jamstava za ruralni razvoj, potpisanih između HAMAG-BICRO-a i 16 financijskih institucija (banaka i leasing društava) za koje je osigurano 17,65 milijuna eura (133 mil.kn).

Naime, prošle godine potpisan je Sporazum o financiranju između Ministarstva poljoprivrede, HAMAG-BICRO-a te Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, za provedbu novih financijskih instrumenata kojima se omogućava jednostavnije, brže i lakše kreditiranje ulaganja u poljoprivredu, preradu i šumarstvo. Nakon uspješno plasiranih mikro i malih zajmova sa 0,5 % kamate, a za sektor mljekarstva i najnižom kamatom ikad od 0,1% – u prvih nekoliko mjeseci primjene rezultirali su sa 100 odobrenih zajmova u vrijednosti od 30 milijuna kuna. Sada nastavljamo s pojedinačnim jamstvima do gotovo 10 milijuna kuna po projektu i stopom jamstva od 80% za mljekarski sektor i mlade poljoprivrednike.

– Naši su poljoprivrednici do sad bili u nepovoljnom položaju jer je zaduživanje u komercijalnim bankama bilo iznimno skupo i njima neprihvatljivo. Poljoprivredna proizvodnja u takvim uvjetima zaduživanja nije mogla biti konkurentna, niti isplativa. Zato smo omogućili povoljno financiranje kroz Program ruralnog razvoja i osmislili nove financijske instrumente – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić te dodao:

– Ovo je dodatan vjetar u leđa svima onima koji žive od poljoprivrede, proizvodnje hrane i šumarstva te kvalitetan temelj za snažniju proizvodnju domaće htrane i bolji život naših poljoprivrednika.

Svrha financijskih instrumenata Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. je potaknuti razvoj poljoprivrednog, prerađivačkog i šumarskog sektora, omogućavanjem povoljnijih uvjeta financiranja kao što su niže kamatne stope, niže naknade, duži rokovi otplate i veća mogućnost počeka uz manje instrumenata osiguranja koje korisnici moraju priložiti. Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj mogu se koristiti za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, korištenje obnovljivih izvora energije, povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima kao i  modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme pri dobivanju drva i šumskouzgojnim radovima te u predindustrijskoj preradi drva. Namijenjena su mikro, malim i srednjim gospodarskim subjektima. Maksimalni iznos jamstva je 1,3 milijuna eura u trajanju od 1 do 15 godina, a moguće je ugovoriti stopu do 70 %, dok je za mlade poljoprivrednike i mljekarski sektor osigurana maksimalna stopa od 80 % uz premiju rizika od 0,25% odobrenog iznosa jamstva odnosno 0,10% ako se radi o mladim poljoprivrednicima i mljekarskom sektoru. Jamstvo obuhvaća glavnicu kredita, a maksimalni udio obrtnih sredstava je 200.000 eura, odnosno do 30% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova, ovisno o tome koji je iznos viši.

Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj moguće ugovoriti u 16 banaka i financijskih institucija:

×        KENTBANK d.d.

×        RAIFFEISENBANK AUSTRIA d.d.

×        CROATIA BANKA d.d.

×        BANKA KOVANICA d.d.

×        HRVATSKA POŠTANSKA BANKA d.d.

×        OTP BANKA HRVATSKA d.d.

×        PARTNER BANKA d.d.

×        HRVATSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVITAK

×        PODRAVSKA BANKA d.d.

×        ADDIKO BANK d.d.

×        ZAGREBAČKA BANKA d.d.

×        AGRAM BANKA dd

×        SLATINSKA BANKA d.d.

×        ERSTE&STEIERMÄRKISCHE S-LEASING d.o.o.

×        UNICREDIT LEASING CROATIA d.o.o.

×        OTP LEASING d.d.

– Potpisivanje suradnje s financijskim institucijama za nas predstavlja uspješan nastavak poticanja razvoja ruralnog područja, ovog puta uz financijski instrument pojedinačnih jamstava. Postupak prijave za ostvarenje jamstva je jednostavan, poduzetnik u samo par koraka ima priliku osigurati investiciju za svoj projekt. Budući da su naši  financijski instrumenti na tržištu već prepoznati kao najjeftiniji i najbrži oblik financiranja poslovanja veselim se novim rezultatima na ruralnom području te brzoj apsorpciji predviđene alokacije – izjavio je predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, Vjeran Vrbanec. (www.mps.hr)