Priopćenje GO SDP Orahovica u povodu trenutnih događanja u Orahovici

U povodu trenutnih događanja u Gradu Orahovici GO SDP Orahovica poslao je priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

– Obzirom na događanja i reakcije koje se zbivaju u gradu Orahovici, a vezana su za zadnje Gradsko vijeće održano 23. siječnja 2019. godine, te tiskovnu konferenciju GO HSS-a gdje smo prozvani da kršimo koalicijski sporazum, dužni smo iznijeti slijedeće :

Tvrdnja da kršimo koalicijski sporazum nije utemeljena, obzirom da su sve točke dnevnog reda (osim zadnje), bile u dogovoru sa Gradonačelnicom, kao i vrijeme i sat sjednice Gradskog vijeća. Jedina nadopuna dnevnog reda o kojoj su obaviješteni predsjednici klubova odnosila se na odluku o korištenju službenih vozila. Ista je nakon stanke jednoglasno usvojena kao i dnevni red.
Nije napravljeno ništa što bi namjerno destabiliziralo rad koalicije.
Prozivanje predsjednika Gradskog vijeća Radoje Medenice “da radi iz leđa i komunicira sa oporbenim strankama” aludira na to da bi prema mišljenju pojedinaca predsjednik Gradskog vijeća trebao isključivo komunicirati s vijećnicima koalicije na vlasti?

Predsjednik Gradskog vijeća ne radi nikome iza leđa , ali komunicira sa svima jer podsjećamo, Gradsko vijeće Grada Orahovice sastoji se od 15 vijećnika koji su izabrani na osnovu rezultata provedenih izbora. Oni predstavljaju različite političke opcije, a samim time i različite grupe građana. Za transparentan rad Gradskog vijeća i uvažavanje svih građana važno je komunicirati sa svim vijećnicima, bili oni vlast ili oporba. S takvim načinom rada, predsjednik Gradskog vijeća nastavit će i dalje i neće dozvoliti zloupotrebu takvog načina komuniciranja pogotovo onima koji imaju za cilj omalovažavati njegov rad osobno kao i rad cijele koalicije, te tako postaviti nove standarde političkog ponašanja.

Svojim priopćenjima i konferencijama političke stranke nisu propustile navesti što su sve učinile za građane, ali su propustile navesti što nisu.
Prizivanjem novih izbora, HDZ priziva svoju odnedavno izgubljenu vlast, zaboravljajući da su ne tako davno nanijeli nepopravljive štete „maloj Švicarskoj“ koja je za vrijeme njih, samo podsjećamo nazvana i „Divlji Zapad“.

Svaka politička stranka neka koordinira unutar svojih stranačkih mogućnosti i neka „lobira“ i dalje ako time donosi dobro gradu u kojem živi.

Novonastala politička situacija u Orahovici ne traži lamentiranja političkih stranaka u vidu uvjeravanja građana tko je bolji, zaslužniji, veći i snažniji. Ona traži rješenja. Rješenja koja su trenutno najbolja opcija za naše sugrađane i naš grad.
I unatoč stalnim prozivkama s jedne strane i priželjkivanjem izbora pojedinih političkih opcija s druge strane, naša dužnost i obveza je pokušati riješiti novonastale probleme u cilju što boljeg rada i funkcioniranja grada Orahovice.

Prijevremeni izbori to trenutno nisu. Kao koalicijski partner HSS-u napominjemo da je naš cilj i interes pošten i transparentan rad, koji je u skladu sa Zakonom i propisima, te koalicijskim dogovorom.

Svako zajedničko djelovanje, a posebice političko sa sobom nosi određeni teret i odgovornost. Na nama je odgovornost vođenja grada u najboljem interesu građana.

Naša je građanska i politička odgovornost podržati sve dobre projekte, ali isto tako ukazivali smo i nastaviti ćemo ukazivati na eventualne propuste, ne kako bismo nanijeli političku štetu ikome, nego kako bismo učinili najbolje u interesu grada i građana.

Posljednja sjednica Gradskog vijeća bila je burna i uvelike je pokazala kako sjednice ne trebaju izgledati.
Svi smo civilizirani ljudi kojima su građani na posljednjim izborima ukazali svoje povjerenje dajući nam svoj glas kako bi smo ih predstavljali u vijeću.
Naš zadatak, stoga nije lak, ali nije niti težak, ako nam je Orahovica na prvom mjestu, a naše političke razlike na zadnjem.

Ako smo građani spremni za suradnju i rad, onda moramo imati volju i želju da 15 vijećnika Gradskog vijeća zajedno sa Gradskom upravom i Gradonačelnicom sjednu za stol i zajedno razmotre projekte i druga važna pitanja, a ne samo da jedni drugima pričamo priče“ od starih Rimljana „, vrijeđamo se međusobno, upućujemo jedni drugima ružne i ponižavajuće riječi.

Zaključak je Gradskog odbora da smo i dalje otvoreni za razgovor i suradnju sa koalicijskim partnerom HSS-om jer novi izbori samo bi usporili realizaciju prihvaćenih projekata koji su u izglasanom Proračunu za 2019, god. i projekcijama 2020.i 2021. god. Da podržavamo predsjednika gradske organizacije SDP-a Radoju Medenicu i njegov rad i rad vijećnica gosp. Ljiljane Borić i gosp. Suzane Đebro Maričić.

Njihov način rada pokazuje da se može bez vike i galame sa konstruktivnim prijedlozima poboljšati rad Gradsko vijeća, za dobrobit svih građana Orahovice bez obzira na stranačke boje. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content