PROLJEĆE ILI POVRATAK ZIME? Saznajte što nam donosi veljača prevrtača

Polje povišenog tlaka zraka (anticiklona) tijekom četvrtka će postupno slabjeti. I sami možete zaključiti kako nam dolazi pogoršanje vremena. Povratak zime pred kraj svoje klimatološke vladavine. Pogoršanje vremena tijekom petka će se najviše manifestirati padom temperature zraka i okretanjem vjetra s južnih na sjeverne smjerove.

Tijekom četvrtka očekujemo suho, stabilno i iznadprosječno toplo vrijeme. Tijekom jutra i večeri mjestimice je moguća magla ili sumaglica. Vjetar slab, dok postupan porast naoblake očekujemo sa sjevera tijekom poslijepodneva. Jutarnje temperature zraka očekujemo od 0°C do 4°C, a najviše dnevne od 9°C do 14°C.

Tijekom petka očekujemo postupan pad temperature zraka. Zadržat će se tmurno i sivo vrijeme, a oborine će biti slabe i mjestimične. Očekujemo kišu, a u višim predjelima je moguća susnježica. Vjetar slab do umjeren tijekom prijepodneva južnih smjerova, a tijekom poslijepodneva u naglom okretanju na sjeverne smjerove. Očekujemo umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar (30-45 km/h). Jutarnje temperature zraka očekujemo od 3°C do 6°C, najviše dnevne od 6°C do 10°C, dok će do večeri temperature zraka pasti ispod 0°C.

Subotu i nedjelju će obilježiti suho ali hladno, pravo kasno zimsko vrijeme. Dakle „zubato“ sunce pa pripremite kape, šalove, rukavice i ostale zimske modne rekvizite. Jutarnje temperature zraka očekujemo od -7°C do -3°C, a najviše dnevne od 0°C do 3°C. Tijekom jutra i večeri mjestimice je moguća magla ili sumaglica. Vjetar slab do umjeren sjevernih smjerova.

Planovi za vikend?
Vrijeme neka vam ne bude izgovor za boravak u prirodi, na svježem „friškom“ zraku.
Moja preporuka je „PReKUL zimski festival“ na Jankovcu. U jednom od najljepših dijelova UNESCO geoparka Parka prirode Papuk, Park šumi Jankovac, 24. veljače, po prvi puta će se održati „PReKUL zimski festival“ a u sklopu projekta „Geo priče UNESCO geoparka“.
Vrijeme će tijekom nedjelje na Papuku biti zimsko – suho, ali hladno. U potragu za preostalim hrpicama snijega na Papuku uputite se na visine iznad 750 metara i to sa sjeverne strane Papučkih obronaka. (www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content