“PROŠLOST ZA SADAŠNJOST” Život Anne Frank kroz izložbu u mislima orahovačkih osnovaca

Orahovačka Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić izabrana je kao jedna od škola u koju je postavljena izložba pod nazivom ”Prošlost za sadašnjost”, o liku i tragičnoj životnoj priči židovske djevojčice Anne Frank.

Izložba je u sklopu projekta koji provodi nevladina organizacija HERMES, Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja u suradnji s udrugom “Kuća Anne Frank” iz Amsterdama.

U ime Udruge HERMES učenika, nazočne je pozdravio učitelj povijesti orahovačke škole Verislav Kmet.

Izložba Anne Frank 2

-Cilj ove izložbe je približiti učenicima temu holokausta i sam život Anne Frank. Kuća Anne Frank je u Amsterdamu i ta Udruga, svjesna da ne može sve učenika svijeta dovesti u nju, osmislila je ovu izložbu kako bi učenici interaktivno učili o holokaustu i zato su posebnost izložbe ovdje kod nas upravo učenici. Naime, mi smo njih postavili kao kustose ove izložbe, za što su prošli dvodnevnu edukaciju – rekao je učitelj Kmet.

Potom je učenica osmog razreda Tea Lukačić pročitala ulomak iz knjige “Dnevnik Anne Frank”, koji je sobom prenio poruku kako ništa nije nemoguće ako se vjeruje. Izložbu je otvorila ravnateljica škole Maja Škraba.

Izložba Anne Frank 4

-Drago mi je što smo i mi domaćini ove izložbe i moram se zahvaliti učitelju povijesti Verislavu Kmetu i našim učenicima koji su najviše učinili da bi i mi bili dio ove priče. Posebno sam sretna konceptom da učenici vode građane kroz ovu vrijednu izložbu jer oni tako jako puno uče – rekla je Škraba.

Nakon uvoda, učenici: Roberta Nikolić, Stela Šincek, Nikolina Bartolović, Nicole Zdjelarević, Sara Stojić, Helena Petin, Doris Babec, Alena Knežević, Šime Šilović, Andrej Pavić Marko Boljkovac su proveli nazočne kroz svaki panel izložbe koji predstavljaju život Anne Frank te nekoliko njih i život Židova u Hrvatskoj.

Izložba Anne Frank 3

Učenici su prezentaciju odradili na odličan način i svojom pričom zaintrigirali nazočne da svaki panel pomno prouče. Svojim marljivim radom i prezentacijom na otvorenju, učenici – vodiči su ovu izložbu učinili još vrjednijom te na kraju pozvali sve građane Orahovice da ju dođu pogledati u hol škole jer kako su zaključili, s nje će otići prepuni dojmova.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content