RODITELJI PROMIJENILI MIŠLJENJE Odustaje li se od produženog boravka u Brlićima i Nazorima do jeseni?

Je li upitan produženi boravak u virovitičkim Brlićima i Nazorima za ovu školsku godinu, pitanje je koje se postavlja ovih dana, nakon što je Grad Virovitica, a nakon svih drugih pripremnih radnji i nakon što je boravak uskoro trebao krenuti, dobio odgovor iz škola kako je na kraju u dvije škole umjesto 77, zainteresirano samo 12 djece!

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Virovitice Alen Bjelica ističe kako su u prvoj anketi, koja je trebala ispitati zainteresiranost roditelja za produženi boravak, a koja je u školama provedena tijekom studenog i prosinca prošle godine,  imali veliki odaziv.

Rezultati ankete tada su pokazali da je u Osnovnoj školi Vladimir Nazor zainteresiran 41 učenik, a u Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić 36 učenika. Grad i škole složili su se da je riječ o opravdanom interesu. Krenulo se u izradu programa, iznalaženje rješenja, dogovore s nadležnim Ministarstvom.

aglomeracija ibm 3

NOVI SADRŽAJI I DVOJE ZAPOSLENIH

-Morali smo poduzeti neke mjere i korake u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i dobiti suglasnosti, i to prvo Grad Virovitica kao osnivač, a zatim i škole. U produženom boravku ne radi se samo o čuvanju djece, nego su uključeni određeni programi i aktivnosti koje će djeca provoditi u produženom dnevnom boravku. Sve suglasnosti dobili smo u izuzetno kratkom roku – kaže A. Bjelica, napomenuvši kako je Grad odlučio cijenu od 1.000 kuna po učeniku mjesečno sufinancirati sa 60 posto.

alen bjelica Custom

Roditelji djeteta koje bi koristilo dnevni boravak, ondje pisalo zadaću i bavilo se novim sadržajima te pritom imalo osiguran obrok, plaćali bi tu uslugu 400 kuna mjesečno.  Gradonačelnik je odluku da se kreće u produženi boravak donio u skladu s Državnim pedagoškim standardom i Pravilnicima o organizaciji produženog boravka, a koji Grad obvezuju da na skupinu od 14 do 25 učenika treba zaposliti po dva odgajatelja, odnosno učitelja u svakoj školi.

Prije par tjedana, u suradnji sa školama, Grad je napravio i obvezujuću anketu, kako bi znali koliko točno će se djece uključiti i kako bi mogli raspisati natječaje za učitelje koji će boraviti s djecom. Odgovori su ih iznenadili.

– Nažalost, u OŠ Ivane Brlić-Mažuranić u prvoj anketi bilo je 36 djece, u drugoj samo pet, a u OŠ Vladimir Nazor od 41 učenika, krajnji interes iskazalo je samo njih sedmero. U toj novoj situaciji, ekonomska cijena koju smo predložili, odnosno omjer financiranja u odnosu 60:40, ne bi mogao biti održiv, pa smo trenutno u razgovorima s ravnateljima i pokušat ćemo animirati roditelje, odnosno učenike da dnevni boravak ipak krene što prije – kaže A. Bjelica.

Ako to ne bude moguće, dodaje, dnevni boravak krenut će sigurno nakon upisa prvašića za sljedeću školsku godinu, za koju vjeruju da će biti ipak veći interes roditelja za ovakav oblik produžene nastave.

Nekolicina roditelja s kojima smo razgovarali istaknuli su kako im je početak produženog boravka u pola školske godine nezgodan te da se pitaju što s prvašićem koji ide u poslijepodnevnu smjenu.

nazori 111

I za to je već postojalo rješenje, kaže Ivica Tomljanović, ravnatelj Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić.

– Pri izradi programa, zaista smo nastojali maksimalno izaći ususret roditeljima pa smo im ponudili mogućnost da dijete već od 6.30 sati mogu dovesti u školu, u kojoj će do nastave biti u produženom boravku. To je u situaciji kada dijete ide u poslijepodnevnu smjenu. U slučaju kada ima nastavu prijepodne, produženi boravak planiran je do 18 sati. Imali smo različitih upita i roditelji su iskazali različite potrebe i varijante koje bi im odgovarale i tu smo i mi, ali i Grad kao osnivač, zaista dali svoj maksimum u prilagođavanju potrebama. Ako sad i neće krenuti ovaj program, svakako ćemo biti još više spremni za jesen kada počinje nova školska godina i kada ćemo također nastojati da u oviru pravilnika i svih standarda izađemo svim roditeljima ususret – kaže I. Tomljanović.

S tim se slaže i ravnateljica Osnovne škole Vladimir Nazor Sanjica Samac.

– Mislim da su se roditelji do sada već snašli za boravak djece pa je zato interes opao jer je do kraja školske godine ostalo četiri mjeseca. Najveći interes će zapravo biti na upisu djece u prve razrede. Do 15. lipnja moramo napraviti ustroj za produženi boravak pa ćemo roditeljima prilikom upisa djece za prvi razred davati suglasnosti na potpis i onda ćemo do tada već imati konkretan broj. Mislim da će svakako od prvog rujna, s novom školskom godinom, krenuti produženi boravak – istaknula je S. Samac. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content