SKUPŠTINA DVD TURNAŠICA Vatrogascima “pristupio” župnik, očekuje se nekoliko navalnih vozila

foto: B. Mihoković

U subotu, 2. veljače DVD Turnašica održalo je 93. redovnu izvještajnu Skupštinu u Vatrogasnom domu u Turnašici.

Skupštinu je otvorio predsjednik DVD-a Alojz Lach. Pozdravio je ponajprije goste, delegata Hrvatske vatrogasne zajednice Zlatka Marakovića, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, njegovog zamjenika, općinskog načelnika Željka Grgačića, predsjednika Općinskog vijeća Općine Pitomača Rikarda Bakana, zapovjednika VZO Pitomača Zdravka Frasa, prisutne počasne članove društva Vladimira Hrvojića i Milana Majetića, bratska društva Vukosavljevica i Desno Trebarjevo, predstavnika HVZ-a i predsjednika VZ Sisačko-moslavačke županije Miju Brlečića, predstavnike DVD-a Virovitica, Velika Črešnjevica, Đurđevac, Kladare, Otrovanec, Mala Črešnjevica, Stari Gradac, Dinjevac, Starogradački Marof, Gornje Bazje, Kozarevac, Veliki Grđevac, Đulovac i ostale uzvanike.

foto: B. Mihoković

Izvješće o radu Upravnog odbora i zapovjedništva podnio je Josip Nemet.

-Društvo ima vatrogasni dom sa tri grijane garaže i broji 104 člana. Operativna postrojba boji 26 osposobljenih članova, pet sudaca i osposobljene specijalizirane popratne članove – rekao je Nemet te pohvalio dobru suradnju s VZO Pitomača i VZŽ Virovitica, prisutstvo na visokim godišnjicama vatrogasnih društava u zemlji i inozemstvu i suradnju sa “susjednim” DVD-ovima.

Društvo je sudjelovalo u sastavu VZŽ na ispraćaju dugogodišnjeg prijatelja, predsjednika i počasnog predsjednika HVZ Teodora Frickoga, koji je često gostovao u njihovom vatrogasnom domu i dugogodišnjeg predsjednika susjednog DVD Špišić Bukovica, Milana Leška.

Tijekom 2018. godine odradili su 11 intervencija i 19 velikih radnih akcija. Uz sve to izrazio je nezadovoljstvo što nisu uspjeli i više. Pohvalio se pobrojenim aktivnostima i sudjelovanju članstva na kup natjecanjima, općinskim, županijskim i državnim natjecanjima koji su se vratili u Turnašicu sa brojnim peharima za osvojena, najčešće prva i druga mjesta.

Na intervencije izlaze po najavama službe 112. Odradili su tri velike javne vježbe, a nakon uspješno odrađene zajedničke javne vježbe Vukosavljevica-Turnašica potpisali su Povelju o međusobnoj zajedničkoj suradnji i tehničkoj pomoći na intervencijama DVD Turnašica-Vukosavljevica.

foto: B. Mihoković

Društvo je prošle godine obavilo inspekciju koja je završila bez ijedne primjedbe. Tijekom prošle godine za specijalne aktivnosti osposobljeno je još 17 članova. Bili su domaćini županijskog natjecanja za odrasle i domaćini za suce s područja VZŽ VP.

Nemet je pohvalio sve natjecatelje, članove DVD Turnašica, koji su vrlo kvalitetno odradili postavljene planove. Pomoglo im je i 26 sponzora kojima se javno zahvalio.

Skupštini se prvi obratio zapovjednik VZO Pitomača Zdravko Fras i pohvalio DVD Turnašicu kao najbolji DVD u VZO Pitomača, Županiji VP i u RH. Rekao je da su u VZO Pitomača odradili 54 intervencije i uvijek su računali i na DVD Turnašicu. Kritički se osvrnuo na požar kuće u Grabrovnici gdje je sve “zatajilo”, od pravovremene dojave susjeda u selu, do službe 112, što je rezultiralo zakašnjelom intervencijom i smrtnim slučajem.

Delegacija iz Austrije koja je posjetila Virovitičko-podravsku županiju ponudila je donaciju od nekoliko navalnih vozila od kojih očekuje da će tri vozila biti usmjerena u VZO Pitomača.

foto: B. Mihoković

Zlatko Maraković, delegat HVZ, VP, predstavnik DVD-a Vukosavljevica i delegat Skupštine, posebno je pohvalio rad DVD Turnašica. Pridružio mu se predstavnik DVD Đulovac te Mijo Brletić ispred VZŽ Sisačko-moslavačke županije i DVD Trebarjevo Desno.

Od 1. siječnja 2019. počeo je s djelovanjem Ured za vatrogastvo na području RH. Ova godina je i godina izrade novog Zakona o vatrogastvu, kojom vatrogastvo postaje samostalna jedinstvena organizacija s odgovarajućim pravilnicima kojima treba urediti i financiranje dobrovoljnog vatrogastva u RH.

Marković je rekao da se očekuje da doprinosi koji dolaze iz Hrvatskih šuma budu preusmjereni u hrvatsko vatrogastvo. Župan Igor Andrović potvrdio je očekivanja dopreme tri vatrogasna vozila iz austrijskog Tirola.

U okviru skupštine uručene su brojne diplome, spomenice, medalje i priznanja zaslužnim članovima društva.

Na kraju skupštine objavljeno je proširenje članstva DVD Turnašica za tri nova vatrogasca, uključujući i župnika iz Turnašice.

(www.icv.hr, pitomaca.hr, B. Mihoković)