Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa oživljava život u svom malom mjestu

Imati udrugu je naizgled jednostavno, no kada s njom radiš niz velikih i odličnih stvari onda definitivno zaslužuješ svaku pohvalu.

Nisu sve udruge jednake, uglavnom se drže svojih ciljeva i rade po njima, no najvrjednije su one kojima ništa nije teško ako je za ljude, sumještane i onima kome je potrebna pomoć. Takva je iznimno vrijedna Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa, malog mjesta u općini Zdenci. Ovi osebujni branitelji dragovoljci u svom su mjestu organizatori sjajnih manifestacija, veliki humanitarci, čuvari narodnih običaja, a prije svega neumorni borci za prava hrvatskih branitelja i o njima brinu na sve moguće načine.

DSC0687 Custom

-Osnovani smo 2013. godine s ciljem brige i borbe za prava hrvatskih branitelja, no kada smo krenuli raditi, vidjeli smo da ovo naše malo mjesto ima velike mogućnosti i tako je sve počelo. Prvo smo, prije osam godina krenuli s organizacijom manifestacije Kobasijada koja je danas prerasla u jednu od najboljih takve vrste u regiji, uz nazočnost stotine ljudi iz cijele Slavonije na koju gosti, odnosno turisti dolaze organizirano autobusima. Tim pravcem smo godinu kasnije pokrenuli i manifestaciju Pekmezijada, a ono što je najvažnije u obje manifestacije nam je polazna točka očuvanje narodnih običaja. Riječ je pripremi starinskih jela i to baš na starinski način što se pokazalo punim pogotkom – priča Ivica Bušljeta, predsjednik ove Udruge te naglašava kako je iznimno važno u njihovom radu okupljanje hrvatskih branitelja i micanje od svakodnevnih briga.

2005braniteljidjeram3 Custom
Slavonski đeram branitelja iz Duge Međe kao simbol i prepoznatljivost mjesta i Slavonije

-U našem mjestu u Domovinski rat otišlo je čak 80 branitelja od ukupno tada 205 stanovnika. Do danas je 20 umrlo, od čega čak četiri suicidom. I zato smo mi odlučili da sve naše ratne prijatelje razveselimo i nađemo im sadržaj. Imamo organizirana druženja dva puta tjedno u našem mjesnom domu koji je također na našu inicijativu obnovljen. Danas smo ponosni na sve što smo napravili i naravno, ne stajemo, nego radimo što više možemo – nastavlja dopredsjednik Mirko Bušljeta.

Branitelji Duge Međe organizatori su Olimpijskog dana u suradnji s Osnovnom školom Ivana Gorana Kovačića Zdenci, potom informatičkog opismenjavanja branitelja i starijeg pučanstva, donatori Domu Zdravlja tog mjesta, pomogli su brojnim sumještanima, redovno svojim akcijama uređuju kompletno mjesto, izgradili su sportske terene oko Mjesnog doma te simbol Duge Međe, veliki slavonski đeram.

DSC1780 Custom

A, uz sve to nikad ne zaboravljaju sveti Domovinski rat i žrtvu hrvatskih branitelja.

-Redovni smo sudionici svih obljetnica iz Domovinskog rata, a čest smo organizator predavanja i promocija knjiga iz Domovinskog rata. Imamo sjajne suradnje s udrugama branitelja iz Zaboka, Podgorača, Aljmaša i cijelog ovog našeg područja, a pomažu nam redovno Ministarstva hrvatskih branitelja i poljoprivrede, Virovitičko-podravska županija i Općina Zdenci na čemu im se i ovim putem iskreno zahvaljujemo. Ono što nam još nedostaje i na tome ćemo ustrajati u ovoj godini, a to je da nam se u mjesni dom ugradi grijanje i uredi kuhinja jer se isto koristi za razna događanja od rođendana do karmina – zaključuje Mirko Horvatin, drugi dopredsjednik Udruge kakvu bi svatko u svom mjestu mogao samo poželjeti.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

DSC9180 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content