UZOR MIRNA ŠENJUG Upoznajte Saru Malčec, aktualnu prvakinju Hrvatske u katama i najbolju sportašicu grada Virovitice

Koliko je kvalitetan rad u Karate klubu Virovitica, ne treba posebno isticati. Dovoljno već govori činjenica da smo “navikli” iz tjedna u tjedan pisati o uspjesima članova ovog virovitičkog kluba, kao i njihovih trenera, a gotovo da ne prođe ni jedan vikend, a da kući ne dođu s medaljama oko vrata. Ovog puta predstavljamo vam Saru Malčec, djevojku koja je svoju sportsku karijeru započela kao plesačica, a zatim je u karateu postigla ono što nitko nije mogao niti sanjati. Moramo napomenuti i još nešto jako važno: tek joj je 18!

TRENIRA VEĆ POLA ŽIVOTA

Rođena Virovitičanka dolazi iz sportske obitelji, a karateom se počela baviti s devet godina.

-Sve je počelo tako što sam se prvo počela baviti plesom, a stariji je brat u isto vrijeme išao na treninge karatea, pa smo svaki dan nakon što me tata, koji se također bavi ovim sportom, pokupio s plesa te smo morali ići po brata na karate. Pošto sam svaki dan gledala barem dio karate treninga, počela sam se sve više i više zaljubljivati u taj sport – prisjeća se Sara svojih sportskih početaka.

I onda je došao taj trenutak, odlučila je reći roditeljima kako je priča s plesom “završena” i da se želi okušati u novom sportu, odnosno borilačkoj vještini koja je potpuna suprotnost od onoga čime se bavila ranije.

TS SPORT Sara Malčec 3 Custom e1551341503339

SPORTSKE I ŽIVOTNE LEKCIJE

-Čudili su se toj odluci, nisu mislili da sam osoba kojoj će to ‘ići’, ali ipak su mi dali priliku i ispunili tu želju. Sada, nakon devet godina drago mi je da sam donijela tu odluku jer sam od tada stvarno svašta prošla, kako dobro, tako i ono manje dobro. Prije svega, karate me naučio što je trud, što je upornost, stekla sam puno samopouzdanja, puno sam putovala i upoznavala nove ljude s kojima sam i danas u kontaktu. S druge strane, iza svega toga dobroga stoji i puno odricanja, ne samo mog, nego i mojih roditelja, trenera Maksa Šenjuge i Josipa Škrablina, kolega iz Kluba i svih onih koji me podržavaju i žele da uspijem – zadovoljno i ponosno ističe Sara Malčec.

Jedan od najvećih uspjeha u devet godina dugoj karijeri je definitivno nastup za hrvatsku karate reprezentaciju. Članica reprezentacije postala je ulaskom u kadetsku kategoriju. Nastupala je na četiri Europska prvenstva, jednom Svjetskom, dva puta na Svjetskim igrama, četiri puta na Svjetskom kupu i dva puta na Igrama mladih.

VLASNICA ČAK 13 DRŽAVNIH MEDALJA

-Do sada imam 13 državnih medalja koje sam osvajala od mlađih uzrasta pa sve do sada, u objema disciplinama (kate i borbe) te u borbama ekipno. Izuzetan je uspjeh ulazak u polufinale Europskog prvenstva 2016. godine i konačno 5. mjesto te zlatna medalja na Svjetskim igrama u Turskoj. Ovo je dosta značilo meni kao pojedincu, ali i klubu, da se dalje razvija i stvara nove mlade sportaše. Od svog rada očekujem da ću još više napredovati, da ću i dalje ostati članica reprezentacije i postizati još bolje rezultate te svojim trudom i ulaganjem potaknuti mlade sportaše da idu mojim stopama i da na koncu budu još bolji i uspješniji – naglašava S. Malčec.

Ovaj mjesec svjedočili smo proglašenju najboljih sportaša grada Virovitice u 2018. godini. Sara je osvojila prestižnu titulu najbolje sportašice, zahvaljujući naslovu prvaka Hrvatske u katama, na turniru održanom u Novigradu, u prosincu prošle godine, u mlađoj seniorskoj konkurenciji. Titulu najbolje sportašice osvajala je već pet puta, ali ova je posebna jer je prva u seniorskoj konkurenciji. To će joj definitivno biti veliki poticaj u daljnjem radu. Trenira pet puta tjedno, a kada se priprema za neko veliko natjecanje poput državnog ili europskog, tada i više.

TS SPORT Sara Malčec Custom

TRENIRA MLADE NADE

-Treninzi nam nemaju određeno trajanje, već treniramo koliko trener smatra da nam je dovoljno za taj dan, obično to bude od sat pa do sat i pol. Uz to, dva puta tjedno vodim treninge za djecu vrtićke dobi – kaže naša sugovornica.

Konkretno, za Državno prvenstvo u Novigradu pripremala se cijelu godinu, jer smatra da pripreme za natjecanje ne mogu biti “kampanjske”, već treba unaprijed razmišljati i dobro osmisliti plan i program priprema.

-Otprilike mjesec i pol prije državnog natjecanja pojačali smo treninge i usredotočili se na sitne detalje koji su svakako bili važni za sam nastup na prvenstvu. Naravno, za to nisam zaslužna samo ja kao sportaš, velike zasluge idu trenerima i roditeljima, ali istaknula bih svog uzora, Mirnu Šenjug, višestruku prvakinju Europe i osvajačicu medalja sa Svjetskog prvenstva koja je dolazila trenirati s nama i davala nam poticaj za daljnji razvoj našeg kluba – kaže S. Malčec.

BUDUĆNOST U SPORTU

Sara će ove godine završiti Strukovnu školu u Virovitici (smjer ekonomist), a nakon toga cilj joj je upisati Kineziološki fakultet ili Odjel za izobrazbu trenera na KIF-u, što je usko vezano za sport kojim se bavi.

-Nadam se da mi to neće biti problem jer sam se naviknula da mi je cijeli dan ispunjen radnim obavezama kao što su škola, učenje, autoškola, treninzi i ostalo – zaključila je virovitička karatistica Sara, koja sa svojih 18 godina može biti uzor mnogim mladim sportašima.

Njezina priča mnogima može poslužiti kao pravac da se “ozbiljno” uključe u karate, sport u kojem je osnova prije svega mogućnost samokontrole, ne samo fizičke već i psihološke, sport u kojem su ozljede zaista rijetka pojava. Sve ga više djece predškolske dobi trenira zbog odličnih rezultata, kako u razvoju motoričkih sposobnosti i psihološke profilacije, tako i zbog socijalizacije i interakcije s drugom djecom. Sari želimo puno uspjeha u daljnjem radu.

(www.icv.hr, ts, foto: privatni album)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content