ZAPOČEO 15. VIRKAS Brutalnim i realnim prikazom na virovitičku scenu donijeli presjek hrvatske stvarnosti

Počeli su brutalno i realno. Ovogodišnji 15. Virkas tradicionalno je otvorila svečana premijera Kazališta Virovitica i to s crnom komedijom “Komšiluk naglavačke” u koprodukciji s Gradskim kazalištem “Zorin dom” Karlovac. Glumački ansambl tako je činilo dvanaest glumaca iz dva kazališta koji su prema tekstu Nine Mitrović te u režiji Darija Harjačeka na virovitičku scenu donijeli presjek hrvatske stvarnosti. Radnja cijele drame smještena je u neboder koji na neki način predstavlja svijet u kojemu žive stanovnici različitih klasa, od više, srednje do radničke i koje zadesi tragedija iliti brutalna stvarnost. Predstava traje gotovo dva sata, a kroz nju se isprepliće sedam priča i ekstremnih situacija koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Predstavu prati i neizbježni humor te mogućnost svakog gledatelja da se na neki način pronađe u ovoj velikoj produkciji.

51769749 2093822864040141 4210685864260403200 o
Foto: Kazalište Virovitica

– Bilo je jako izazovno i predivno raditi tekst koji se bavi hrvatskom stvarnošću na taj način na koji se bavi Ninin tekst. Mislim da je to možda i najbolji tekst koji prstom upire u to što smo mi danas i kakve su nam perspektive. Najzanimljivije u cijelom ovom tekstu i našoj predstavi je to da se elementi farse, nadrealnog i sirove stvarnosti miješaju na način na koji to samo ovo društvo u ovom trenutku može – rekao je redatelj D. Harjaček te istaknuo da bi ljudi iz ove predstave trebali ponijeti prepoznavanje trenutka, vlastitog očaja i frustracije.

Nadrealizam, prije svega, prikazan je kroz lik Huklije, nadrealnog bića koje prati događaje u neboderu, a kojega je utjelovio Draško Zidar. Bog dao, Bog uzeo, njegove su riječi koje je ponavljao nakon svake tragične scene, a one ukazuju da zapravo uvijek sve što nam se događa pripisujemo Bogu.

51385337 2093822784040149 7045894265699827712 n e1549666752889
Foto: Kazalište Virovitica

– Ono što mi dobivamo uvijek pripisujemo Bogu, Bog nam daje i Bog nam nešto i uzima. To je dobra parafraza svega ovoga što se događa. Pružaju nam se neke šanse, mi ih uzimamo ili ih ne uzimamo, ili smo sami krivi za njih ili nismo, to je na svakome da prosudi po svojim postupcima – rekao je utjelovitelj Huklije, Draško Zidar koji je kroz ovu ulogu pokazao i dosta dobro pjevačko umijeće.

Brojni glumci, ali i brojne scene pa tako i dvostruke uloge. Skakati iz uloge u ulogu, vjerujemo, nije lako, a osobito kada su one potpuna suprotnost. No, to ne znači da ne uživaju.

– Bilo je zanimljivo i teško skakati iz potpuno suprotnih uloga, iz priglupe medicinske sestre u nepokretnu djevojku. Predstava je teška, komplicirana i realna pa mislim da se svatko može prepoznati u njoj- istaknula je Sara Lustig, koja je svoju profesionalnu glumačku karijeru započela u Karlovcu pa joj je bilo posebno drago zaigrati s karlovačkim glumcima.

Jednako drago je i Karlovčaninu Peđi Gvozdiću, a osobito jer, kako kaže, su mogli dosta naučiti od virovitičkog ansambla.

51599087 2093822560706838 1523298254190542848 n
Foto: Kazalište Virovitica

– Jako mi je drago što smo ušli u ovu koprodukciju. Relativno smo mlado kazalište, a ovdje imamo sraz iskustva. Moram pohvaliti virovitički ansambl koji je fantastičan, ima jake glumačke snage i bilo nam je jako zanimljivo učiti od njih – rekao je P. Gvozdić koji, također, smatra da se svatko može pronaći u ovoj predstavi, kao i da, budući da su sve situacije iz predstave aktualne i danas, može još dugo živjeti i trajati.

IMG 20190208 212506

Kazališna dvorana bila je popunjena do posljednjeg mjesta, a napeta i zanimljiva predstava od svakoga je izmamila smiješak, ali i šok te na kraju zasluženi pljesak. Nakon predstave glumcima i ekipi koja je radila na predstavi pridružio se i Miran Hajoš, ravnatelj Kazališta Virovitica koji je pozdravio mnogobrojnu publiku i najavio nezaboravan mjesec kazališta i pregršt zanimljivih i kvalitetnih predstava, što se i očekuje od Virovitičkih kazališnih susreta. Potom je na scenu stigao i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin koji je i službeno otvorio ovaj jubilarni Virkas.

IMG 20190208 212532 e1549666867250

Podršku ovom nezaobilaznom i jedinstvenom festivalu svojim su dolaskom dali i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i drugi uvaženi gosti. Kako se predstava svidjela publici saznat ćemo sutra nakon premijere predstave “Komšiluk naglavačke” i zbrojenih glasova publike koji će odlučiti i koliko visoko će se na ljestvici “Najslađe predstave” popeti ovogodišnja virovitička premijera.

Glumci: Draško Zidar, Mijo Pavelko, Antun Vrbenski, Igor Golub, Peđa Gvozdić, Goran Koši, Goran Vučko, Vanja Gvozdić, Sara Lustig, Nino Pavleković, Blanka Bart i Vlasta Golub.

Dramaturginja Katarina Pejović, scenografkinja Vesna Režić, kosrtimografkinja Morana Petrović, skladatelj Damir Šimunović i oblikovatelj svijetla Damir Gvojić.

(www.icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

[g-gallery gid=”505860″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content