Znate li skuhati savršenu tursku kavu? Imamo par dobrih (starih) trikova

Foto: Pexels

Ima nešto posebno u turskoj kavi. Većina nas ne može zamisliti jutro bez šalice tople, ukusne kave. Iako se već neko vrijeme bori s instant kavama, turska kava ipak ostaje kraljica svih kava.

Za dobru tursku kavu potrebna vam je kvalitetna mješavina, stoga nemojte štedjeti kad je o kavi riječ – pijete je iz gušta, a ne iz potrebe.

Kako biste izvukli sve najbolje iz kave, Ordinacija.hr donosi recept za pripremu prave mirisne i ukusne turske kave.

U džezvi u kojoj inače kuhate kavu zagrijte vodu skoro do vrenja i maknite je s vatre. Dio vode izlijte u šalicu, a u ostatak dodajte kavu i promiješajte (otprilike žličicu po šalici, može i više volite li doista jaku kavu).

Vratite na vatru i kad naraste do ruba džezve ponovo skinite s vatre, dodajte vodu koju ste na početku odlili i još jednom vratite na vrući ring da dođe do vrenja. Sklonite sa štednjaka, pričekajte svega nekoliko sekundi i dodajte žličicu hladne vode.

Stručnjaci u različitim istraživanjima dokazali su brojne benefite koje nam ispijanje kave donosi.

Može olakšati fizičke napore

Kofein je prirodni stimulant koji može poboljšati rad mozga i tijela. Turska kava nudi koncentriranu dozu kofeina koja će dobro doći sportašima. U rezultatima studije koja je provedena nad nad 20 sportaša stoji kako oni koji su oni koji su pili kavu imali bolje rezultate.

Sadrži korisne spojeve

Kako se ova kava pri kuhanju ne filtrira, može sadržavati puno više korisnih spojeva od ostalih. Zrna kave sadrže kolagenu kiselinu koja je vrsta polifenola – antioksidanta koji štiti zdravlje srca. Ova kiselina sprečava upalne procese, održava razinu kolesterola i krvnog tlaka u normalnoj razini. Zrna kave sadrže i terpenoide, spojeve koji sprečavaju upale i infekcije te štite zdravlje srce.

Sprečava propadanje mozga

Ispijane kave može zaštiti mozak od razvoja određenih neuroloških stanja, poput Alzheimerove bolesti. Na primjer, kroz 11 studija u kojima je sudjelovalo 29000 osoba pokazalo se da se rizik od razvoja ove bolesti smanjuje za 27 posto. Druge su studije pokazale da unos kofeina može umanjiti rizik od moždanog udara, Parkinsonove bolesti i demencije.

Štiti od razvoja određenih bolesti

Smatra se da kava štiti od razvoja određenih bolesti, poput dijabetesa i bolesti srca. Pregledom 18 studija znanstvenici su zaključili kako se svaka ispijena šalica kave u danu povezuje sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 za 7 posto. Druga je studija pokazala kako je konzumacija kave povezana s manjim rizikom od razvoja depresije, raka jetre, endometrija i ciroze jetre. (ordinacija.vecernji.hr)