DAN NARCISA Virovitičani pomogli u humanitarnoj akciji za nabavu uređaja koji karcinom otkriva na prvoj biopsiji

Udruga Liga protiv raka Virovitičko-podravske županije obilježila je danas (subota) u centru Virovitice Dan narcisa. Riječ je o tradicionalnoj humanitarnoj akciji u povodu Svjetskog dana borbe protiv karcinoma dojke pod nazivom „Cvijet za dan duže“ u kojoj su građanima dijelili narcise i prikupljali humanitarnu pomoć.

Ove godine cilj je skupiti 54.012 kuna za kupnju ultrazvučnog uređaja (EDAN DUS60) i linearne sonde (L761-2 EDAN DUS60) za potrebe Odjela za patologiju i kliničku citologiju Opće bolnice Virovitica, objasnila je Maja Truhlaž iz županijske Lige.  Ovaj uređaj već u ranoj fazi otkriva karcinom ne samo dojke nego i drugih organskih sustava te je neophodan liječnicima u dijagnostici rane faze bolesti.

nar9

-Zahvaljujemo zato svima koji su svojom potporom pomogli, bilo da je riječ sudjelovanjem u akciji ili donacijama. I ove godine priključile su nam se naše osnovne i srednje škole te udruge, kojima od srca zahvaljujemo – kaže M. Truhlaž.

Narcise i promotivni materijal su ispred gradskog sata dijelili učenici i nastavnici Tehničke škole, Osnovne škole Vladimir Nazor i vrijedne članice Udruge žena Bukovčanke, Virovitičke „Katarine“ (HDZ-ova Zajednica žena „Katarina Zrinski“ Virovitica). Ispred Gradske knjižnice i čitaonice akciju su podržali učenici Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić, a ispred Gradske tržnice Udruga žena Gornje Bazje i članice Lions cluba Vereucha.

nar10

Akciju su i ove godine podržali gradonačelnik Ivica Kirin sa suradnicima i župan Igor Andrović sa suradnicima kao i mnogi građani. Kad maknemo sve druge probleme i pitanja iz svakodnevnice, ostaje uvijek jedan koji je jako važan, a to je pitanje bolesti, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

– Ovom akcijom prije svega moramo dati potporu ženama koje se bore s ovom bolešću i naglasiti važnost preventivnih pregleda. Kao društvo, od lokalne do državne razine moramo maksimalno ulagati u zdravlje i ne smijemo štedjeti novce kad se radi o zdravlju ljudi, jer ono zaista nema svoju cijenu. Pohvaljujem sve koji su se uključili u današnju akciju i koji su joj dali potporu – rekao je I. Kirin.

O važnosti uređaja za čiju kupovinu su se diljem naše županije skupljala sredstva, najbolje znaju one koje su prošle i prolaze težak put svoje borbe s karcinomom dojke. Jedna od njih je Marija Ponikvar, kojoj je karcinom dojke otkriven prije šest godina i koja je dosad prošla operaciju u dva akta, kaže, kao i primila veliku dozu zračenja. Danas je njen karcinom u remisiji i ne može, ističe, dovoljno naglasiti važnost uređaja i sonde za koju se skupljaju sredstva.

nar11

– Igla koju su dosad naši liječnici koristili jednostavno ne može uzeti dovoljnu količinu uzorka za točnu dijagnozu. Moja divna doktorica se jako trudila, zaista, svi su bili jako divni kad je stigla sumnja na karcinom dojke. Tu sam bila tri puta na uzimanju uzorka i svaki put je pokazalo negativno. Zatim nam upućena na pregled u Osijek, gdje mi je već u prvom pregledu potvrđen karcinom. Tamo su imali takvu iglu i uređaj i odmah su mi mogli reći na čemu sam – kaže Marija P.

Put liječenja tako je znatno ubrzan, što oboljelima daje prednost u borbi protiv ove bolesti.

– Drago mi je što će, ako se uspije skupiti novac za taj uređaj, i našim liječnicima biti lakše. Moći će brže reagirati i pokrenuti postupak liječenja  – kaže Marija P.

POMOĆI MOŽETE DO 19. LIPNJA

Iako se Dan narcisa obilježava simbolično, akcija u kojoj svi dobročinitelji ne staje na jednom danu. Od jučer (petak) pa sve do 19. lipnja bit će aktivan račun za posebne namjene – Humakcija Cvijet za dan duže 2019., Zagrebačka banka d.d. IBAN:HR3923600001502500180, na koji možete uplatiti iznos za pomoć pri kupovini uređaja koji ciljanom biopsijom ne otkriva samo karcinom dojke, nego i ostalih organskih sustava. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Lovrenc i B. Grdenić)

[g-gallery gid=”516251″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content