FOTO Mikleuški osnovci oduševljeni projektom Erasmus i posjetom njemačkoj Geri

Osnovna škola Mikleuš gostovala je na međunarodnom susretu sudionika projekta Erasmus+ u Geri, u njemačkoj Osnovnoj školi Ericha Kästnera.

Od ponedjeljka, 25. veljače do subote, 2. ožujka učenici i učitelji OŠ Mikleuš učili su i družili se s vršnjacima iz Grčke, Bugarske, Poljske, Turske i domaćinima iz Njemačke. Iz mikleuške su škole na ovoj stručnoj edukaciji sudjelovali učenici Luka Kovač, Ivan Cingel i Antonijo Vuk te učiteljica Svjetlana Mojzeš, vjeroučiteljica Milkica Sarajlić Kolundžija i knjižničar Dinko Vekić.

-Dobrodošlica u Osnovnoj školi Ericha Kästnera oduševila je sve prisutne. Veselo pjevanje učenika uz sjajan ritam glazbe dočaralo je svu ljubav i radost domaćina. Odmah smo prionuli na rad. Podijeljeni u skupine prvo smo raspravljali o pročitanoj slikovnici Irgendwie Anders. Potom smo izrađivali strip. Učenici su marljivo radili i međusobno se družili. Na kraju radnog dana roditelji su pripremili zakusku za sve sudionike projekta. Drugi dan posjetili smo glavni grad pokrajine Thüringen, Erfurt. Boravili smo u tiringenskom pokrajinskom parlamentu. Učenike je dočekalo dvoje parlamentaraca te su aktivno sudjelovali u raspravama o temama sporta i ekologije. Djeca su se predstavila, iznosila svoja razmišljanja i viđenja. Posjetili smo i Europski informativni centar i educirali se o njihovu radu, zatim i erfurtsku gradsku vijećnicu gdje je 1808. godine boravio Napoleon i razgovarao s poznatim njemačkim piscem Goetheom – kaže učiteljica Svjetlana Mojzeš te priča kako su mladi Mikleušani dan potom nastavili raditi u školi i završavati stripove.

11 Custom e1552344109849
foto: čitatelj

Sve aktivnosti i rad grupa snimala je ekipa učenika u kojoj je bila i vjeroučiteljica Milkica Sarajlić Kolundžija i snimatelj s lokalne televizije OKG.

-Četvrti dan boravka u Geri iskoristili smo učeći o njihovim velikanima i znamenitostima. Posjetili smo i lokalnu TV OKG i upoznali se sa svim zanimljivostima rada televizije. U studiju smo pogledali dio snimljenog dokumentarca o našem radu na stripu školi. Zatim smo obišli i špilje ispod dijela grada i upoznali se s važnošću tih prostora u prošlosti – kaže Mojzeš te naglašava kako su posjetili i gradsku vijećnicu u Geri gdje ih je dočekao gradonačelnik i zaželio puno uspjeha u radu.

Ekipa se zatim popela na kulu gradske vijećnice.

-Tamo smo uživali u krasnom pogledu na cijeli grad. Posljednji dan našeg boravka obišli smo drugi grad po veličini u tiringenškoj pokrajini, Jenu. Grad u kojem su boravili i stvarali mnogi njemački velikani Posjetili smo Zeiss planetarij. Uživali smo u planetariju. Svemir je postao stvaran i potpuno jasan. Nesvakidašnji doživljaj putovanja u svemir, obilazak planeta i ponovno vraćanje na Zemlju potpuno nas je oduševilo – dodaje knjižničar mikleuške škole Dinko Vekić.

Na kraju dana osnovnoj školi svaka grupa je prezentirala zemlju iz koje dolazi, a ekipa OŠ Mikleuš sve prisutne goste upoznala je s ljepotama domovine Hrvatske te s hrvatskim velikanima koji su dali poseban doprinos za cijelo čovječanstvo kao što su Tesla, Penkala, Prelog, Vrančić i drugi.

1odlazak Custom e1552344135818
foto: čitatelj

-I mi smo upoznali ljepote drugih zemalja i uživali u njihovim prezentacijama. Na kraju smo pogledali sve izložene stripove i plakate koje smo izradili tijekom radnog tjedna. Na svečanoj večeri koju su pripremili domaćini i roditelji učenika pogledali smo film koji je nastajao tijekom našeg učenja i druženja. Svi prisutni su se oduševili uratkom. Ravnatelj je svim predstavnicima zemalja projekta Erasmus+ uručio tiskani primjerak objedinjenih stripova – Unsere Comicsammlung. Zahvaljujemo školi u Geri, ravnatelju gospodinu Zaumseilu i kordinatorici projekta, gđi Silviji Hoffmann na iznimnoj edukaciji i organizaciji – zaključila je Svjetlana Mojzeš.

(www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”512709″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content