FOTO Na 24. Viroexpu Tugomir Majdak predstavio Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Iznimno sadržajna bila su današnja (subota) poljoprivredna predavanja na 24. Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2019., koja su održana u Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, a najveću pažnju zainteresiranih privuklo je predstavljanje Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Ovu temu svim nazočnima probao je na što jednostavniji način približiti Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

-Zakon o poljoprivrednom zemljištu je stupio na snagu prošle godine. Sve jedinice lokalne samouprave s područja Virovitičko-podravske županije na vrijeme su donijele Program raspolaganja, a suglasnost je Ministarstvo poljoprivrede izdalo za njih tri, dok su ostale u fazi dopune i izmjene, prema smjernicama Ministarstva poljoprivrede. Očekujemo da će ovaj proces biti završen u sljedećih dva do tri mjeseca, kako bi od ljeta krenuli natječaji na prostoru Virovitičko-podravske županije – rekao je T. Majdak.

Na razini Republike Hrvatske izdana je suglansost za 122 programa, od ukupno 375 programa koji su u jedinici lokalne samouprave ili Županije dostavljeni Ministarstvu poljoprivrede.

-Ovime će biti obuhvaćeno svo raspoloživo državno poljoprivredno zemljište, na temelju kojeg će se putem raznih modela raspolaganja, prije svega zakupa i prodaje, zakupa za ribnjake, odnosno ostalih oblika raspolaganja dodjeljivati državno poljoprivredno zemljište na području Republike Hrvatske – nastavio je Majdak.

U ovom trenutku na području cijele Hrvatske u arkod sustavu, putem Agencije za plaćanje u poljoprivredi upisano je 240.000 hektara.

-Mi očekujemo da će ovim Programima biti obuhvaćena daleko veća površina. Nadamo se da će i poljoprivrednici s područja Virovitičko-podravske županije, prije svega mladi poljoprivrednici i stočari, na kojima je naglasak u novom zakonu, doći do osnovnog resursa u poljoprivredi, a to je zemljište, i da će se ukupni obujam raspoloživih poljoprivrednih površina u Republici Hrvatskoj povećati – zaključio je Majdak.

(www.icv.hr, ts, foto: T. Szabo)

[g-gallery gid=”513983″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content