FOTO Najluđi pokladni dani u Virovitičko-podravskoj županiji definitivno su u Crncu što je potvrđeno i ove godine

Svi koji vole maškare, koji vole biti netko drugi barem na nekoliko dana, a usput se sjajno zabaviti, ako nisu bili na maškarama u Crncu, kao da maškare nisu ni bili. Crnac je malo mjesto i mala općina u Virovitičko-podravskoj županiji, poznata po mnogočemu, no ponajviše po maškarama.

Naime, u ovom malo mjesto je u vrijeme poklada pravi praznik, a kroz godinu je kao u Rijeci ili Veneciji, živi se za maškare. Ovdje nema varanja, nema kupljenih maski, sve se radi ručno, šije, pravi i izrađuje od svih vrsta materijala i zapravo se obitelji, ekipe i prijatelji međusobno svake godine natječu tko će imati originalniju masku. Tako je bilo i ove godine, u organizaciji DVD-a Crnac te uz pokroviteljstvo Općine, bilo je ludo i nezaboravno. Središtem Crnca prošetale su Bundeve, Škoti, Reciklažni dvor, Dimnjaci, Bubamare i mnoge druge odrasle maske te iznimno veliki broj dječjih maski, a svakako treba naglasiti da su maske došle iz gotovo svih mjesta od Slatine do Našica. Posebno atraktivna bila je mala pivnica pod nazivom ”Pivnica kod Šolje” kompletna napravljena od limenki piva. Program je uz veseli ples maškara započeo predajom ključeva Općine.

0403maskarecrnac 22 Custom

Načelnik općine Crnac Mato Damjan vladavinu Općinom prepustio je princu od karnevala iliti meštru od maškara.

-Mi ovdje u Crncu imamo veliku tradiciju poklada i zapravo je prekrasno biti mještaninom ovog mjesta kada vidiš ovoliko maski, a posebno sam sretan što je središte Crnca bilo prepuno gledatelja iz cijele regije. Hvala posebno mojim Crnčanima koji ulažu ogroman trud svake godine i veliko hvala Dobrovoljnog vatrogasnom društvu koji je već dugi niz godina više nego uspješan organizator ove sjajne priče. Danas predajem vlast maškarama, i siguran sam da će se svi dobro zabaviti i donijeti ponovno nešto veliko i prelijepo našoj općini – rekao je prilikom predaje ključa načelnik Damjan.

0403maskarecrnac 16 Custom

Princ od karnevala iz maske Dimnjaci, uzeo je ključ i vlast u svoje ruke te naglasio:

-Prvo se moramo ludo zabaviti, lako ćemo za posao u Općini. Ponedjeljak odmah proglašavam neradnim danom, ma zapravo do srijede ste svi slobodni, sam plešite i zabavljate se, sve je dozvoljeno.– rekao je karnevalski princ.

Dobrovoljno vatrogasno društvo pobrinulo se da sve maske, ali i posjetitelji imaju štogod za popiti i prigristi.

-Kao i uvijek za sve maske i posjetitelje osigurali smo besplatan grah, krofne, i mnoštvo pića. Nama je velika čast što smo svake godine organizatori ove najveće manifestacije u našoj Općini, a ono što nas posebno veseli je činjenica kako iz godinu u godinu dolazi sve više maski i ljudi. Crnac je postao središte poklada u široj regiji, jer ono po čemu smo posebni je ta originalnost i ručna izrada maski koju malo tko ima – rekao je predsjednik DVD-a Crnac Ivan Mašaberg.

0403maskarecrnac 1 Custom

Tradicija pokala u Crncu je i da prvog dana nema pobjednika, sve maske dobivaju nagrade i svi su najbolji, a na završnom danu, u utorak navečer se proglašava najbolja maska te večeri. Na kraju prvog pokladnog dana, također jedna velika tradicija, naime svake godine se pali lakomac kao glavni i odgovorni krivac za sve zlo u Općini koji tako zapaljen to zlo odnosi sobom u dim. U svakom slučaju, svi posjetitelji kažu jedan je Crnac kada su maškare u pitanju, tu je provod najbolji, a maske najoriginalnije i najluđe.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

[g-gallery gid=”511089″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content