FOTO Predškolci iz ”Zeke” posjetili Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina

foto: GKiČ Slatina

Skupina predškolaca Dječjeg vrtića Zeko posjetila je u četvrtak, 14. ožujka, Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina i tako započela obilježavanje Međunarodnog dana pripovijedanja, Međunarodnog dana dječje knjige, a sve s ciljem podrške kampanji ”Čitaj mi”.

Kampanja ”Čitaj mi” ima za cilj poticanje čitanja djeci od rođenja i poručuje: ”Čini se kako knjiga ima nevjerojatnu sposobnost – može nas usporiti, dati nam da predahnemo! Čim otvorite knjigu i uronite u njezine mirne dubine, više se nećete bojati uzburkanosti i prebrzog promicanja. Odjednom ćete vjerovati da ne morate letjeti poput šišmiša kako biste hitno obavili neke “važne” posle. U knjigama se stvari događaju tiho i precizno uređenim redom. Možda zato što su stranice numerirane, možda zato što nježno i umirujuće šuškaju dok ih listate. U knjigama događaji iz prošlosti mirno susreću događaje koji tek dolaze. Svijet knjige širom je otvoren i sretno spaja stvarnost i maštu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...
foto: GKiČ Slatina

Knjižničarka je upravo s tim ciljem djeci pojasnila način posuđivanja knjiga i korištenje službi i usluga knjižnice, te provela djecu nevjerojatnim labirintima u kojima smo naišli na zaljubljenike knjiga koji su birali štiva za svoju dušu.

Djeci je poklonjeno članstvo za narednih godinu dana, a zatim su smješteni na dječji odjel.
Djeca su se smjestila na ugodne sjedalice za priče i najprije knjižničarki prepričali priču o Janku i čarobnom grahu, a zatim i poslušali priču H.C. Andersena Ružno pače. Nakon toga su usporedili elektroničku slikovnicu i onu koju im je čitala odgojiteljica. Kako su sami svojoj skupini nadjenuli ime ”Dinosauri”, mnogo ih je posegnulo za prekrasnim i bogato opremljenim slikovnicama na tu temu. Djeca su slagala riječi na magnetskoj slovarici.

(www.icv.hr, adf, GKiČ Slatina)