Indijci iskazali interes za investiranje na području Virovitičko-podravske županije

U Središnjici Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu, održan je Hrvatsko-indijski poslovni forum, kojeg je HGK organizirala u suradnji s Veleposlanstvom Indije u RH i indijskim komorama: Udruženjem trgovinskih i industrijskih komora Indije (ASSOCHAM), Konfederacije indijskih industrija (CII) i Federacije indijskih trgovinskih i industrijskih komora (FICC).

-Indijsko gospodarsko je u zadnjih nekoliko godina najbrže rastuće na svijetu, s rastom BDP-a od bilijun dolara u zadnjih pet godina. Kao država sve više investiraju u razvoj infrastrukture, od željeznica do telekomunikacija, a njihov IT sektor jedan je od najpropulzivnijih na svijetu. S obzirom na potražnju Indije za energijom i okretanje prema obnovljivim izvorima energija, prilike se otvaraju i u području energetike – istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović je rekla da Hrvatska bilježi stalan rast dolaska turista iz Indije, u zadnjih desetak godina njihova brojka je narasla za 20 puta, ali je još uvijek mala s obzirom na stanovništvo Indije i pozvala je indijske tvrtke da istraže naše komparativne investicijske prednosti. Naglasila je kako će se zalagati da se ponovno pokrenu pregovori oko potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Indije te apostrofirala obrambenu industriju kao sektor u kojem vidi veliki potencijal za rast.

20190327 103149 Custom
foto: HGK-ŽK Virovitica

Ram Nath Kovind, predsjednik Republike Indije se složio s tvrdnjom da je obrambena industrija sektor s velikim potencijalom.

-Naše potrebe u tom području su velike i zato pozivam hrvatske tvrtke da iskoriste prilike koje se tu nude – poručio je Kovind, dodavši kako dolazak indijske delegacije svjedoči njihovoj spremnosti da ojačaju gospodarske odnose.

-Indijski turisti pokazuju sve veći interes za vašu zemlju, no robna razmjena nam je još uvijek skromna, iako se udvostručila u zadnjih deset godina. Naročito ako uzmemo u obzir da je Indija najbrže rastuće svjetsko gospodarstvo i trenutno treća ekonomija svijeta. Očekujemo da će nam BDP do 2025. dosegnuti 5 bilijuna dolara, imamo drugu najveću mrežu start upa na svijetu i veliki broj kompanija jednoroga. Naše mlade generacije žele modernu infrastrukturu i na tome radimo brzim tempom – naglasio je Kovind, uz napomenu kako su, uz spomenutu farmaceutiku i IT, građevinarstvo, turizam i filmska industrija također područja s velikim potencijalom.

20190327 102302 Custom
foto: HGK-ŽK Virovitica

Voditelj indijske gospodarske delegacije Shailesh Tewary je kazao kako je Forum povijesni događaj jer su se šefovi državi sastali kako bi poboljšali gospodarske odnose između dviju zemalja.

-Hrvati su profesionalni poslovni ljudi i imaju širok dijapazon kvalitetnih proizvoda i usluga, a Indija je najbrže rastuća ekonomija svijeta i postala je odredište broj jedan za strana ulaganja – poručio je Tewary.

Ukupna trgovinska razmjena Hrvatske s Indijom prošle je godine iznosila 162 milijuna dolara, od čega tek 13 milijuna otpada na naš izvoz.

Na B2B razgovorima u sklopu Foruma sudjelovalo je stotinjak hrvatskih i oko 30 indijskih tvrtki što pokazuje da postoji veliki interes za poboljšanje gospodarske suradnje.

U sklopu Foruma potpisani su sporazume o suradnji između HGK i Udruženja trgovinskih i industrijskih komora Indije (ASSOCHAM), Konfederacije indijskih industrija (CII) i Federacije indijskih trgovinskih i industrijskih komora. To će olakšati našim i indijskim kompanijama pronalazak izlazak na nova tržišta i pronalazak kvalitetnih partnera.

20190327 100949 Custom
foto: HGK-ŽK Virovitica

Temeljem upućenog poziva, na forumu je bio nazočan i direktor HGK – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura, koji je upoznao Shailesha Tewarya s karakteristikama gospodarstva Virovitičko-podravske županije, mogućnostima investiranja članova poslovne zajednice Indije na području Virovitičko-podravske županije, osobito u poduzetničkim zonama, te sa sudjelovanjem Indije na sajmu Viroexpo, od 2003. god.

Shailesh Tewary je prihvatio inicijativu te je konstatirao da indijski poduzetnici, osim u drugim dijelovima EU, imaju interes investirati i u Hrvatskoj i u Virovitičko-podravskoj županiji, te da će opširnije sudjelovati na 25. Viroexpu.

(HGK-ŽK Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content