Klara Kovačić i Marko Vinak najbolji u završnici projekta „Riječ dana“ OŠ Ivane Brlić-Mažuranić

Projekt „Riječ dana“ provodi se na nacionalnoj razini, a prije nekoliko godina osmislila ga je knjižničarka Ida Bogadi. Već drugu godinu zaredom školske knjižničarke Vesna Zvečić i Sanja Pajnić provode ga s učenicima viših razreda OŠ I. Brlić – Mažuranić Virovitica.

Učenici u dogovoreno vrijeme tijekom nekoliko mjeseci dolaze u školsku knjižnicu, nasumično odabiru jednu riječ iz „Rječnika hrvatskog jezika“, a njezino se značenje prepiše i izloži na panou. Prikupljanjem riječi učenici dobivaju titulu tragača, zatim sakupljača i na kraju čuvara riječi (za osvojenih deset riječi).

DSC02018
Foto: vz, OŠ IBM

Nakon nekoliko mjeseci prikupilo se 149 različitih riječi. Zainteresirani učenici naučili su značenja trideset odabranih, a njihovo znanje testirale su školske knjižničarke i učiteljica hrvatskoga jezika Martina Jurić na Skupu pamtitelja riječi koji se održao 18. ožujka u školskoj knjižnici kao završna aktivnost povodom Mjeseca hrvatskoga jezika.

DSC02023
Foto: vz, OŠ IBM

Treće je mjesto osvojila Nika Štigleitner, drugo je pripalo Toniju Crnčiću, a najbolja pamtiteljica riječi bila je Klara Kovačić koja je znala značenja svih zadanih riječi. Najbolji među učenicima koji su prikupljali riječi dana bio je Marko Vinak koji je svoj status čuvara riječi opravdao s čak dvadeset i sedam osvojenih riječi. Svim učenicima koji su sudjelovali u projektu dodijeljena su priznanja, a onima najboljima i prigodni pokloni. (www.icv.hr, vz)

DSC020211
Foto: vz, OŠ IBM

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content