Marijana Pintar virovitičkoj publici predstavila svoj rad motiviran dramatičnim životom dviju Almi

U toploj atmosferi Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici danas (utorak) je održano predavanje „Dvije Alme–dramatične sudbine dviju žena“. Predavanje, organizirano od strane Matice hrvatske, ogranak Virovitica te Austrijskoga kulturnoga foruma iz Zagreba, je vodila muzikologinja Marijana Pintar, viša leksikografkinja u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža.

-Velika mi je čast izložiti svoj rad večeras ovdje, virovitičkoj publici. S radošću sam istraživala život dvije Alme, a njihov me dramatičan život neprestano motivira. Zahvalna sam virovitičkom ogranku Matice hrvatske što me ugostio te se nadam da će se publici sviđati predavanje – rekla je.

IMG 20190312 181412

Večer je započela otvorenjem izložbe “Kalliope Austria – Žene u društvu, kulturi i znanosti”.
Izložbom su prikazane mnoge značajne žene austrijske povijesti koje su zbog raznih okolnosti postale zaboravljene. Ovom izložbom želi se prikazati 48 životnih priča raznih žena, koje su od početka 19. stoljeća do danas ostavile neizbrisiv trag u društvu, znanosti i kulturi, obogativši tako povijest svoje zemlje.

U predavanju, koje je uslijedilo, poseban naglasak stavljen je na prikaz života i djelovanje dviju rodbinski, ali i životnom dramatikom povezanih žena – Alme Mahler, poznate skladateljice i muze mnogim umjetnicima i Alme Rosé, violinistice i dirigentice ženskoga orkestra u logoru Auschwitz. (www.icv.hr, lmh, Foto: L. Martinko-Hock)

[g-gallery gid=”512818″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content