NABAVILI MEHANIČKI BERAČ Đorđe Dmitrović iz Slatine duhan proizvodi već 22 godine

– Proizvodim duhan 22 godine, od čega sam 19 godina kooperant Hrvatskih duhana – govori Đorđe Dmitrović, vlasnik OPG-a, suprug i otac dvoje djece, kćeri studentice Ekonomskog fakulteta i sina koji završava srednju školu i koji je budući nasljednik obiteljske proizvodnje duhana.

U 2018. godini obitelj Dmitrović posadila je duhan na 15,58 ha i proizvela ukupno 36.275 kilograma, a ove godine planira povećati proizvodnju na barem 18 hektara. S obzirom na to da je problem radne snage najveći izazov u proizvodnji duhana, obitelj Dmitrović ove je godine u suradnji s Hrvatskim duhanima odlučila nabaviti mehanički berač.

– Zadovoljan sam prošlom godinom, kvalitetom proizvedenog duhana i cijenom koju sam postigao, samo zbog suše nisam u potpunosti zadovoljan ukupnim proizvedenim količinama, jer sam očekivao bolji prinos – napominje Dmitrović i nadodaje da bi volio da se tijekom otkupa duhana prepozna i nagradi kvaliteta duhana.

duhan gornji miholjac 5 Custom

Nadodaje kako je prošla godina bila obećavajuća, do kolovoza nije imao problema, međutim, usred vremenskih neprilika izgubio je oko 100 kg duhana po sušari. Unatoč suši, ističe, uspio je ostvariti prihod dovoljan za pristojan i normalan život cijele obitelji.

DUHAN NAJPROFITABILNIJI

Obitelj Dmitrović uz duhan uzgaja kukuruz, pšenicu, kamilicu i suncokret, ali prema njihovim riječima te kulture nisu profitabilne kao duhan. Iz tog razloga odlučili su povećati površine i okrenuti se berbi mehaničkim beračem.

-Odlučio sam se za kupovinu mehaničkog berača jer budućnost gospodarstva vidim u proizvodnji duhana zbog profitabilnosti kulture, linije koju financiraju Hrvatski duhani, koja me prati tijekom cjelokupne proizvodne godine te osigurane dugoročne suradnje s Hrvatskim duhanima – govori Dmitrović.

Prema njegovim riječima, ovo je prva investicija koju planira za budućnost svojeg gospodarstva, ali ne i posljednja. Već iduće godine planira kupnju topera, a u godinama koje slijede nada se kupiti i nove sušare s kontejnerima, vagom i punilicom kako bi zaokružio cjelokupnu proizvodnju mehaničkim beračem. (www.icv.hr, Hrvatski duhani)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content